OCÖ: olajat önthet a tűzre az olaszliszkai kártérítési kereset

Egyéni akciónak, és a cigányság szempontjából kifejezetten károsnak tartja  az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, hogy egy ügyvéd  milliárdos bírság kiszabását indítványozta, amiért a hatóságok több  esetben a lincselés szót használták az olaszliszkai bűncselekménnyel  kapcsolatban. Ez Kolompár Orbán közölte az MTI-vel csütörtökön.


A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán tavaly október 15-én agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával  elsodort és könnyebben megsebesített egy kislányt. A különös  kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények  miatt folyó eljárásban nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes  letartóztatásba.

Gyury József Gergely, az egyik gyanúsított ügyvédje az MTI-vel  szerdán közölte: százmillió forint nem vagyoni kártérítést és  egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását  indítványozza, mert a hatóságok által a közokiratokban használt  lincselés kifejezés sértette védence személyiségi jogait,  hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint a romák megítélését  a közvélemény előtt, és emellett akár az ítélkezési folyamatot is  befolyásolhatja.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke az MTI-nek csütörtökön azt mondta:  az ügyben megszólaló ügyvéd által menedzselt akció káros és hosszú  távon még inkább szembe állítja a hazai cigányságot a többségi  társadalommal.

Hozzátette: ezzel az egyéni akcióval a hazai roma társadalom és  azok a józanul gondolkodó magyar állampolgárok elsöprő többsége,  akik a nyugodt, békés egymás mellett élés hívei sem értenek,  érthetnek egyet.

Kolompár Orbán arra figyelmeztette a keresetet indítványozó  Gyury József Gergelyt, hogy "így nem lehet közös hazát építeni",  mert mint mondta, "a többségi társadalom és a hazai cigányság között  kiásott árkokat be kell temetni, hisz csak ez lehet gyermekeink,  unokáink jövőjének záloga".

A roma vezető az MTI-nek úgy fogalmazott: "ez az egyéni akció alkalmas arra, hogy olajat öntsön a szélsőséges, radikális és ordas eszmét hirdető csoportok tüzére, akiknek célja a megosztás, a félelemkeltés és a zűrzavart szülő káosz teremtése".

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.