Ötezer turista utazott haza Olaszországból erdőtüzek miatt

Az erdőt Olaszországban egyes vélemények szerint szándékosan gyújtják fel olyanok, akik építkezni akarnak. Másutt a kánikula végez a természetvédelmi területtel.

Ötezer turista szakította félbe nyaralását és utazott haza a dél-olaszországi Puglia tartományból az ottani erdőtüzek miatt - írta egy olasz lap.

Mint arról a Corriere della Sera beszámolt, sokaknak minden csomagjuk odalett, amikor a lángok kempingekre is átterjedtek az Adria-parti térségben. A legsúlyosabban érintett pugliai településen, Peschiciben történt a legtöbb olyan eset, amikor a nyaralók sátraival vagy autóival együtt ruháik és irataik is elégtek.

A térségben tartózkodó 20 ezer turistából ötezer utazott el az erdőtüzek miatt. Helyi politikusok ugyanakkor arra kérték a Pugliába készülőket, hogy ne mondják le tervezett nyaralásukat.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint az utóbbi három hétben legkevesebb négyezer-ötszáz hektár természetvédelmi területen vált a lángok martalékává a növényzet Olaszországban.

Nápoly térségében, valamint Abruzzi és Calabria tartományokban, Szicília szigetén és Pugliában keletkeztek a legnagyobb károk a védett területeken.

A WWF szerint az elmúlt napok legtöbb tűzesete gyújtogatásra vezethető vissza, amit azzal a céllal követnek el, hogy nagyobb legyen a beépíthető terület.

Bács-Kiskunban helikopterrel oltanak

Csütörtök délután ismét lángra lobbant a Kunfehértó-Kéleshalom melletti terület, ahol reggelre sikerült megfékezni a még előző napon felcsapott lángokat - közölte a megyei katasztrófavédelem.

Az ismét lángra kapott terület oltásában a tűzoltók mellett helikopter is részt vesz - mondta a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

A területen még az utómunkálatokat végezték a tűzoltók, ezért azonnal meg tudták kezdeni a tűz oltását.

Két, külső víztartállyal felszerelt honvédségi helikopter is bekapcsolódott a munkába, egy géppel egy civil szervezet, egy másikkal pedig egy helyi vállalkozó segíti a munkát - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A tűz települést nem fenyeget, egy-két tanya védelméről azonban gondoskodniuk kell; az oltás akár holnapig is eltarthat, és azzal számolnak, hogy a hétvégén fejeződnek be az utómunkálatok.

Kiterjedt erdőtűz pusztít a Szlovák Paradicsomban

Majdnem tíz hektárnyi, nehezen megközelíthető, erdős területen pusztított a  tűz csütörtökön a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban, a  kelet-szlovákiai Igló (Spiská Nová Ves) város közelében.

A vasárnap óta tartó erdőtüzet feltehetően villámcsapás okozta. Az oltásban 50 tűzoltó vesz részt. A hadsereg által  rendelkezésre bocsátott két helikoptert az erős szél miatt eddig nem tudták felhasználni a lángok megfékezéséhez.

(MTI)

Erdőtúz Olaszország déli részén, a Puglia tartománybeli Peschicinél
Erdőtúz Olaszország déli részén, a Puglia tartománybeli Peschicinél
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.