Medián: gyenge a koalíció híveinek "harci morálja"

Szilárdan tartja vezető helyét a Fidesz, ráadásul a kormánypártok szimpatizánsai kevésbé biztosak abban, hogy elmennének-e szavazni, a gazdasági pesszimizmus ugyanakkor némileg oldódott - olvasható a HVG megbízásából készült júliusi Medián-elemzésben.


A Fidesz gyakorlatilag egy éve biztosan vezet a mélyponton lévő MSZP előtt. A szavazási szándékok alakulását a teljes népességre vetítve, a mostaninál nagyobb különbség is volt idén márciusban (43:21 volt a Fidesz és az MSZP közötti verseny állása, most pedig "csak" 38:21 ez az arány). A vezető kormánypárt és koalíciós partnere megmaradt támogatóinak "harci morálja" is meglehetősen gyenge.
A Fidesz-szimpatizánsok 72 százalékával szemben az MSZP potenciális támogatóinak csak 62 százaléka mondja, hogy egy közeljövőben megtartandó választáson biztosan részt venne - ismerteti a HVG a Medián méréseinek eredményét. Az ellenzékieket a beígért népszavazás is mozgósította: ha "most vasárnap" kerülne sor a referendumra, arra a fideszesek 77 százaléka menne el, az MSZP-seknek csak 33 százaléka nyilatkozik így. 

A részvételi szándék különbsége is magyarázza, hogy a választani tudó "biztos" szavazók körében különösen szélesre nyílt az olló. A Medián felméréseinek történetében először a Fideszre szavazók aránya több mint kétszerese az MSZP-re szavazókénak.

Közeledett ugyanakkor a kormánypárti és az ellenzéki szavazók gazdasági helyzetértékelése: bár az utóbbiak most is sokkal rosszabbnak ítélik az állapotokat, az elmúlt néhány hónapban bekövetkezett javulás főleg az ő hangulatváltozásuknak tulajdonítható. A javuló gazdasági közhangulat ellenére hónapok óta szinte változatlan többség (júliusban 72 százalék) véli úgy, hogy az országban "rossz irányba mennek a dolgok", és csak a megkérdezettek egyötöde mondja ennek az ellenkezőjét. Részletek a HVG Online-on>>>>

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.