Tájrendezés helyett szennyeztek

Vádemelési javaslattal zárta le a nyomozást a kőbányai agyagbányánál történt hulladéklerakás ügyében a Nemzeti Nyomozó Iroda. V. István vállalkozót és társait környezetkárosítással gyanúsítják.

Budapesten, a X. kerületi Akna utcában lévő agyagbánya tájrendezésével és feltöltésével kapcsolatban a kerületi rendőrkapitányság környezetkárosítás gyanúja miatt 2004-ben rendelte el a nyomozást ismeretlen tettes ellen. Az ügyet később a Nemzeti Nyomozó Iroda gazdaságvédelmi főosztálya a hatáskörébe vonta.

Az Akna utcai egykori agyagbánya mintegy 50 hektáros területére 2000-ig hordta a Fővárosi Közterület-fenntartó vállalat a főváros szemetét. Ezt követően a terület a tájrendezési terv része lett. A korábbi elképzelések szerint agyag- és humuszréteget kellett volna felhordani a sitthalmokra.

A nyomozás adatai szerint a terület tulajdonosa a tájrendezési tevékenységre két vállalkozással kötött szerződést, akik egymástól függetlenül munkálkodtak. A V. István és társai érdekeltségébe tartozó vállalkozás a tájrendezési munkálatokkal kapcsolatban ténykedett, míg F. Imre cége, a töltési munkálatokat végezte. A nyomozás megállapításai szerint a két vállalkozás a kiadott engedélyektől eltérően helyezett el a területen hulladékot, amelyek károsították a környezetet. Naponta akár 100-200 teherautó is megfordulhatott ott a szeméttel. Több száz egyéni vállalkozó és gazdasági társaság lett így érintett az ügyben, ők azonban mindvégig tanúk maradtak. Nem lehetett ugyanis bizonyítani, hogy tudták, tilos a szemételhelyezés. Köbméterenként egyébként 400-700 forintot kellett fizetniük a szemét lerakásáért. V. Istvánék cége a gyanú szerint építési hulladékokat, míg a másik vállalkozás a konténeres lakossági hulladékot és az építőipari szemetet fogadta be. Utóbbi cég magasabb, köbméterenként 1000 forint feletti áron.

Az így elhelyezett anyagoktól a nyomozás megállapításai szerint a talajfelszín szennyeződött. Annak megállapítása pedig, hogy az engedély nélkül elhelyezett hulladék mennyiben károsította a talajt, mintegy százmillió forintos mintavétellel volt megállapítható. A költségeket a tulajdonosnak kellett állnia, miután a környezetvédelmi felügyelőség tényfeltárási kötelezettséget rótt a terhére.

A Nemzeti Nyomozó Iroda F. Imre és öt társa ügyében a napokban befejezte a nyomozást. Valamennyiükkel szemben vádemelést javasol környezetkárosítás gyanúja miatt. Az iratokat augusztus elején küldik meg az ügyészségnek.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.