Háromszáz belvárosi felmondólevél

Tetemes díjhátralék miatt felmondott csaknem háromszáz helyiség bérlőjének Belváros-Lipótváros önkormányzata. A bérleményeket 2008 májusáig kell elhagyniuk, hacsak bérbe vevőik nem mutatnak szándékot a helyzet és a díj rendezésére valamilyen formában.

Szerződésének felmondásáról kapott értesítést a napokban mintegy háromszáz V. kerületi helyiségbérlő, aki nem fizeti az aktuális, 1995-ben átlagosan 3-4 szeresére emelt díjat - tudtuk meg az önkormányzat egyik illetékesétől, Több ezer kerületi bérlemény helyzetét és díját időben rendezték, csaknem háromszázan azonban mostanáig a "fülük botját" sem mozdították, vagyis változatlanul a 12 évvel ezelőtti díjat fizették.

Pedig a képviselő-testület 2004-ben megerősítette korábbi döntését, s határozott arról is, hogy felmond a hátralékosoknak, hacsak valamilyen formában nem rendezik a számlát. Erről értesítették az "adósokat" is, akik az elmúlt időszakban több fizetési felszólítást is kaptak - érvelnek az önkormányzatnál. A kerület 2004-ig visszamenőleg szeretne a pénzéhez jutni, az elmaradás ugyanis tetemes, bérleményenként néhány milliótól akár százötvenmillió forintig is terjedhet. A fizetés módjáról, ütemezéséről és a hátralék mértékéről is mindenkivel, aki csak hajlandóságot mutat, személyre szabottan egyezkednek az önkormányzat vagyonkezelő cégénél. Ugyanott kell az új díjat tartalmazó bérleti szerződést is megkötniük azoknak a vállalkozóknak, intézmények és kulturális létesítmények vezetőinek, akik nem akarnak jövő májusban kiköltözni az esetleg évtizedek óta használt helyiségeikből.

Az önkormányzatnak ugyanis elsősorban a megegyezés, s nem a kiköltöztetés a célja - hangsúlyozták a hivatalban. Arról azonban szó sem lehet, hogy a rendelet - és a megemelt díj fizetése - alól bárki is felmentést kapjon, részletekben való törlesztésről viszont lehet egyezkedni. Úgy tudjuk, az is elképzelhető, hogy a korábban befektetett felújítási költségek egy részét is jóváírják.

Az adósok listáján több kulturális létesítmény is szerepel, a fizetési kötelezettség alól azok sem kapnak felmentést, a jogszabály ugyanis mindenkire érvényes. Ezekre a létesítményekre egyébként már eleve nyomott díjszabás érvényes, az önkormányzat többek között ezzel is támogatva a működésüket - állítják a hivatalban.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.