A nyolcadik parancsolat se védi

- Csak a Jóisten tudja, hogy mit el nem lopnak - mondja az egyházfi körültekintve a megtépázott tetőn. Kicsit azért kételkedünk a szavaiban, mert úgy tűnik, a Jóisten se mindentudó, mert akkor miért fosztották ki az ő házát, lopták le a tetejét csak úgy kapzsiságból. A napokban ugyanis kiderült, hogy Kőbányán, a Szent László-templomot előszeretettel látogatták a színesfémtolvajok, vittek mindent, ami mozdítható, vágható, szabható, feltéve, ha vörösrézből készült.

Márpedig a hosszú éveken át felújított épülethez tonnaszám használták az értékes fémet. Ebből készült az oromzat burkolata, a bonyolult tetőszerkezet még bonyolultabb csatornarendszere, a csapadékelvezető csövek, díszek, vízköpők és ornamentikák.

Szarvasi Ákos, az önkormányzat beruházási csoportvezetője, nemcsak azt nem érti, hogy mi mindent lopnak a tolvajok, de sokáig azt sem, hogy miként másztak fel három-négy emelet magasságba a fémekért. Ha csak le nem imádkozták a tetőről azt a többmázsányi rezet, amelyet - mára már bebizonyosodott - hónapok óta dézsmáltak. Aztán hamarosan kiderült, hogy világiasabb módszerrel jutottak hozzá a fémekhez. Felmásztak a villámhárítón, átléptek az oromzaton és annak takarásában az éj leple alatt módszeresen bontották a tető elemeit.

Szalay Miklós, az egyházközség képviselő-testületének műszaki dolgokért felelős tagja gyakran figyelmeztet, hogy csak óvatosan az ingatag vaslétrán. A templom egy kicsi, eldugott helyiségéből ugyanis vaslétra vezet vagy három emelet magasságba a kupolák héjazata fölé, ahová egy kis lyukon mászhatunk fel a torony ámulatba ejtő faszerkezete alá. Mivel a tetőkibúvó-nyílásokat is mind ellopták, onnan könnyűszerrel lehet kijutni a csak vadgalambok uralta tetőre, ahol Módos András építési szakértő máris fotózza a hiányosságokat. Mindenekelőtt hiányzik az úgynevezett attikacsatorna, azaz a tetőcserepek és az oromzat közötti összefolyó, éppúgy mint a falak és a cserepek találkozásánál a vízvetők és a tetősíkok közötti vápák. Ezeket feltépték, szétszabták, kiszaggatták, miközben szétbarmolták a műemlék épület cserepeit is, ahol most akadálytalanul folyhat be a víz minden helyiségbe. Mert a tetőszerkezet nagy részéről, az apszisról leömlő csapadékelvezető csatornáit is mind elvitték, így most a falak áznak. Laikusok számára is szembeötlő a pusztítás, amely csak itt fent látható igazán.

Sokáig észre sem vettük - mondja Szalay Miklós. Valamikor februárban tűnt fel, hogy az utcáról, talán egymás vállára vagy egy létrára állva, kiszaggatták a falból a réz csatornacsöveket. Módszeresen, körbe a templom valamennyi falszegletéből. Először a vékonyabbakat, aztán egy hónapra rá már a vastagabbakat is. Van, amelyik kiszakadt a falból, de a többség a magasabb toldásoknál eresztett el. Aztán a múlt vasárnap, amikor Szalay úr körbejárta a templomot észre vette, hogy a díszes oromzat favázáról hiányzik a burkolat. Felment a tetőre, és csak akkor látta, hogy több tíz négyzetméternyi felületről, mázsaszámra dézsmálták a rezet. Ekkor értették meg, hogy a két héttel ezelőtti nagy eső idején, hogyan ázhatott be az oldalhajó a Margit oltár közelében.

Természetesen azonnal feljelentést tettek, majd a rendőrség alaposan ellenőrizte a helyi színesfém-felvásárlókat. - Erre itt Kőbányán nagyon odafigyelnek - mondja Hegedűs Károly aljegyző, hiszen hasonló bűncselekmények, mármint színesfém-, vagy aknafedlaplopás már máskor is előfordult. A szomszédos kerületek felvásárlóit is felkeresték a környező kerületek kapitányságainak járőrei, de természetesen minden eredmény nélkül. Ennyi fémet csak teherautóval lehet elvinni, így akár vidéken is eladhatták.

Az építész előzetes becslései szerint a kár 5-6 milliónál kezdődik, de a bonyolult, olykor művészi igényességet követelő munka, a speciális elemek legyártása miatt a helyreállítás ennek a többszöröse is lehet, miközben akár milliókat is el kell költeni az átmeneti állagmegóvásra, hiszen a templom műemléki védettséget élvez. A tolvajok nyeresége pedig, jó ha 200 ezer forint.

Még azt sem lehet tudni, hogy ki állja a költségeket, hiszen az épület tulajdonosa az önkormányzat, míg használója az egyház. E rendezetlen viszonyról éppen most folynak a tárgyalások, így szinte biztos, hogy az önkormányzatnak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia, és mondjuk egy iskola, vagy rendelő felújítása helyett, most mások bűneiért kell fizetnie.

A rendőrség minden erőfeszítése ellenére tehetetlen. Egyszer egy rendőrtiszt valami korábbi esettel kapcsolatban elmondta, hogy régen vitték a korlátokat, fedlapokat, aztán a jelzőtáblákat, majd mind feljebb törekedve már a felső vezetékeket is. Aztán hozzátette: csak rá ne jöjjenek, hogy alumíniumból vannak a repülők. Most itt ez a templom eset, amelyben az a legszomorúbb, hogy nem is meglepő. Elég csak Hofi Géza sírjára gondolni és kiderül, hogy a nyolcadik parancsolat már a kegyeleti és szent helyeken is érvényét vesztette. Ma már a templom és a temető sem más, mint rézlelőhely.

A Szent László-templomot Lechner Ödön tervezte és építette. A hívek az ezredforduló évében járulhattak először az oltár elé. A templomot többször felújították Most pedig meglopták.

A szakértők szerint a tolvajok életük kockáztatásával jutottak fel a tetőre
A szakértők szerint a tolvajok életük kockáztatásával jutottak fel a tetőre
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.