Az olaszliszkai gyanúsított százmilliót is, egymilliárdot is akar

Százmillió forint nem vagyoni kártérítést és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását kéri az olasz liszkai gyilkosság egyik gyanúsítottja, mert az ügyészség és a bíróság munkatársai több alkalommal a "lincselés" szót használták, miközben a vád "különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés".

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán tavaly október 15-én agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt, aki könnyű sérüléseket szenvedett. Az ügyben a rendőrségi nyomozás adatai alapján, az ügyészség javaslatára nyolc gyanúsítottat helyezett előzetes letartóztatásba a Miskolci Városi Bíróság. Gyury József Gergely - a gyanúsítottak között lévő - idősebb H. Dezső és felesége jogi képviselője azt mondta: a férfi nevében azért nyújtottak be keresetet, mert véleményük szerint a hatóságok által közokiratokban használt lincselés kifejezés sértette védence személyiségi jogait, hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint általában a romák megítélését a közvélemény előtt, ezenkívül alkalmas az ítélkezési folyamat befolyásolására is. Az ügyvéd hozzátette: szándékukban áll, hogy később rágalmazási pert kezdeményeznek azon médiumokkal szemben, amelyek ugyancsak használták a lincselés kifejezést. Megjegyezte: az egymilliárd forintot a halmozottan hátrányos helyzetű roma és egyéb kisebbséghez tartozó gyerekek oktatási programjainak finanszírozására fordítanák.

Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője teljesen megalapozatlannak, egyben idő előttinek nevezte a Miskolci Városi Bíróság, a BAZ Megyei Főügyészség, valamint bírák és ügyészek ellen benyújtott keresetet, mivel az emberölési ügyet még nem zárták le, így a vádirat sem született meg. Álláspontjuk szerint az ügyben eljáró ügyészek és bírák jogszerűen végezték feladatukat. A lincselés szó pedig nem a törvény szerinti minősítést jelezte, hanem a köznyelvben elfogadott, indulati alapon, tömegesen elkövetett, erőszakos önbíráskodást.

A H. Dezső által indított kereset kapcsán egyébként a bíróság már jogerős döntést hozott arról, hogy a Miskolci Városi Bíróság, valamint a Megyei Főügyészség nem jogi személyek, így nem is perelhetők. Munkatársaik tekintetében is hasonló a helyzet, de ebben még nem döntöttek. Borbély Zoltán hozzátette: az olaszliszkai ügyet nem a lincselés kifejezés emelte a figyelem középpontjába, hanem maga a bűncselekmény.

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke érdeklődésünkre azt mondta: a H. Dezső és ügyvédje által elindított kereset árt az olaszliszkai romák ügyének, a helybeli cigányság megítélésének. Ezért arra kér mindenkit, tekintsék azt egyéni kezdeményezésnek.

A tragédia helyszíne nem sokkal a gyilkosság után
A tragédia helyszíne nem sokkal a gyilkosság után
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.