Kártérítést kér az egyik olaszliszkai gyanúsított

Százmillió forint nem vagyoni kártérítést kért és egymilliárd forint közérdekű célra fordítandó bírság kiszabását indítványozza az olaszliszkai gyilkosság egyik gyanúsítottja, mert az ügyészség és a bíróság több esetben a lincselés szót használta a bűncselekménnyel kapcsolatban - közölte a gyanúsított ügyvédje szerdán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán tavaly október 15-én agyonverték Szögi Lajos tiszavasvári tanárt, mert autójával elsodort és könnyebben megsebesített egy kislányt. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt folyó eljárásban nyolc gyanúsítottat helyeztek előzetes letartóztatásba.

Gyury József Gergely, az egyik gyanúsítottnak, a kislány apjának ügyvédje elmondta: védence felperesként először ez év februárjában nyújtott be keresetet, mert a hivatalos dokumentumokban a bíróság és az ügyészség a "meglincselte, meglincselték" kifejezéseket használta. A hatóságok által a közokiratokban használt lincselés kifejezés pedig sértette védence személyiségi jogait, hátrányosan befolyásolta a gyanúsított, valamint a romák megítélését a közvélemény előtt, és emellett akár az ítélkezési folyamatot is befolyásolhatja - mondta az ügyvéd.

Az egymilliárd forintot a halmozottan hátrányos helyzetű roma és egyéb kisebbséghez tartozó gyerekek oktatási programjainak finanszírozására fordítanák - mondta a jogi képviselő.

Borbély Zoltán ügyész, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a távirati irodának elmondta: álláspontjuk szerint jogszerű és megalapozott volt a tényállás, és az ügyben eljáró ügyészek és bírák ennek megfelelően végezték feladatukat. A lincselés szó a köznyelvben elfogadott, az értelmező kézi szótárban is megtalálható: indulati alapon, tömegesen elkövetett, erőszakos önbíráskodásra utal.

A felperes, azaz a gyanúsított által indított keresettel kapcsolatban Borbély Zoltán közölte: a bíróság már jogerős döntést hozott arról, hogy a Miskolci Városi Bíróság, valamint a megyei főügyészség nem jogi személyek, így ellenük per nem indítható. Borbély Zoltán hozzátette: a helyzet a többi alperes esetében is hasonló, az eddigi következetes bírói gyakorlat alapján ugyanis a bíró és az ügyész hivatali kötelességének teljesítése miatt felelősségre nem vonható.

A szóvivő úgy fogalmazott, hogy az olaszliszkai tragédiát nem a "lincselés" kifejezés, hanem a bűncselekmény miatt került a figyelem középpontjába.

Dancs Mihály a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke azt mondta: "néhány ember hírnevet akar kovácsolni az ügyből", az elindított kereset pedig nemcsak az olaszliszkai, hanem az egész ország romáinak és a cigányság megítélésének árt. Ezért arra kér mindenkit, hogy tekintsék azt egyéni kezdeményezésnek - tette hozzá.

 

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.