Egyszer, kétszer, hány szer?

MTI-hír: a Tour de France kerékpáros-körversenyen két szakaszt megnyerő kazah Alekszandr Vinokurov megbukott a doppingvizsgálaton. Az Astana csapat első számú versenyzőjét a szombati időfutamon aratott sikere után ellenőrizték. A bejelentést követően az Astana vezetői úgy döntöttek, hogy a csapat visszalép az idei Tourtól.

Egészséges ember nincs, csak kellően ki nem vizsgált van. Évek óta ismételgetjük egymás között a szellemes bon mot-t, amelyet egy kollégánknak mondott az ismert (sport)orvos. A megállapítás - kis módosítással - érvényes immár a Tour de France mezőnyére, tágabban szinte az egész profi kerékpársportra: tisztán versenyző biciklista nincs, csak olyan van, aki megúszta az ellenőrzést, vagy éppenséggel sikerült kibabrálnia az ellenőrökkel. Szívesen ide írnám, hogy tisztelet a kivételnek, ám mégsem teszem, mert néhány hete éppen ezeken a hasábokon nyilatkozta Bakanek doktor, a hazai doppingellenes "mozgalom" sokat tapasztalt élharcosa, hogy a jelenlegi mezőnyben serkentők használata nélkül képtelenség a legjobb hatvan közé kerülni. A tekertek még mezőnye már nem is érdekes, főleg az nem, aki doppinggal is csak hátul képes tekerni...

Szánalmas versenyben került az élre a kerékpársport: az eddig a dopping melegágyának tartott súlyemelést és atlétikát előzték a bringások, akik olyannyira eláztatták sportágukat, hogy innen nehéz lesz megtisztulni. Alkalmasint lehetetlen. Csupán emlékeztetőül: a l'Equipe című, mértékadó és mértéktartó francia sportlap visszatérő doppingvádjai miatt rendre magyarázkodni kényszerül a Tour de France hétszeres bajnoka, az amerikai Lance Armstrong; a tavalyi győztes Floyd Landis sem volt képes megnyugtató módon tisztáznia magát a gyanú alól, hivatalosan nem is ő a 2006-os bajnok. Aztán gondoljunk a besározódott német Jan Ulrichra - nem mellesleg ő is nyert Tourt -, továbbá mindazokra, akik az idén már el sem indultak, mert kényszerűségből bevallották: szedtek ezt-azt, a lebukott Emanuelle Fuentes spanyol orvos szereit. És akkor itt van az összetettben vezető dán Rasmussen, aki hazája sportági elnöke szerint sem "tiszta"; a prezident nem is érti, a francia rendezők hogyan engedték indulni azt a versenyzőt, aki az utóbbi években rendre elbujdosott az ellenőrök elől.

A sor végén ott a frissen bukott Alekszandr Vinokurov, akiről csak annyit szeretnék elmondani: a vasárnapi etapon fél órát "kapott" a győztestől, hogy aztán egy nappal később ő nyerje a következő szakaszt... A hírek szerint egy korábbi mintája volt pozitív, azzal bukott meg, viszont akkor még nincs kielégítve a kíváncsiságunk, hogy mitől táltosodott meg a kazah fiatalember estéről a következő reggelre. Mellesleg Landisnak is volt egy ilyen egyéjszakás feltámadása tavaly, érdekes módon senki nem fogott gyanút, ahogy a Vinokurov-féle csoda sem szúrt szemet.

A Tour de France maradék mezőnye alighanem végigtekeri a teljes távot, és vasárnap befut a Champs-Élysées-n felállított célba, ám a társaság akár be is fejezhetné a versenyt. Akárki is nyer ugyanis, ember nem hiszi már el róla, hogy "tiszta", bármilyen papírokat lenget is az orrunk előtt.

Vinokurov a lejtőn. Nincs megállás?
Vinokurov a lejtőn. Nincs megállás?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.