Melegít a gőzmozdony

Van, ami annyira esztelen, hogy csakis meztelen jó - énekelte tegnap stílusosan az Embertelen dalt az LGT a Klebelsberg Kuno Kultúrkúria egyik ablaktalan termében, ahol épp leállt a légkondicionáló. Így aztán a nyilvános próbára odasereglett számos újságíró egyetértett velük abban, hogy az embertelen hőséget valóban csak meztelenül lehetett volna elviselni.

A tévéstábokkal, fotósokkal érkezett újságírók megjelenése után csak még szűkösebbnek tűnt a hangszerekkel és reklámzászlókkal telezsúfolt kis helyiség, amelyben Presser Gábor, Somló Tamás, Karácsony János és Solti János már három hete próbál, hiszen a Sziget Fesztivál nulladik napján ők lépnek a színpadra. A munka szemmel láthatóan már egy ideje ebben a teremben folyik: a sarokban hangszertokokból épített kupac, a padlón több száz méternyi, egymásba tekeredett kábel, középen egymást érik a gyönyörű gitárok, basszusgitárok, klarinétok, szintetizátorok és dobfelszerelések, nem is beszélve a hőséget tovább fokozó erősítőkről. Így aztán nem csoda, hogy két dal, meg a fotósok kedvéért bemutatott hangszeres pózolás után a zenészek arra kérték az újságírókat: kegyelmezzenek meg nekik, és az interjúkat inkább a hűvösebb folyosón ejtsék meg. Úgy tűnt, ez még mindig vonzóbb program, mint a szaunaszerű teremben folytatni a próbát.

Az utóbbiak Presser Gábor szerint jó hangulatban teltek az elmúlt hetekben. Azt például, hogy mit játsszanak, egyszerűen megszavazták - nem kellett nagyon győzködni egymást, a tervezett körülbelül harminc dalból alig ötnél kellett egyik-másik tagnak elfogadni a többiek döntését - ahogy az énekes mosolyogva fogalmaz, "mélyreható, filozófiai, teoretikus viták után". Az összhangon persze nem kell meglepődni, végül is épp harminc éve zenélnek együtt. Így most hangsúlyokra, részletekre koncentrálnak - közben persze mindennap egyszer eljátsszák a komplett koncertprogramot. Mármint a rájuk eső részt, hiszen a próbateremben nem férne el több, mint hatvan ember - márpedig a koncert csúcspontján ennyien lesznek a színpadon. A légkör pedig biztosan családias lesz, hiszen fellépnek Somló Tamás, Karácsony János és Solti János gyermekei is.

Presser: A dalokról szavazással döntöttek
Presser: A dalokról szavazással döntöttek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.