"Nem háborúzni akarunk" - Titkos szakszervezet a Hankooknál

Illegalitásban működik a nemrég felavatott dunaújvárosi Hankook gumiabroncsgyár szakszervezete - mondta tudósítónknak az érdekképviselet vezetője, aki csak konspiratív módon volt hajlandó a találkozásra, mondván: az óvintézkedéseket a menedzsment eddigi magatartása indokolja. A cég közleménye szerint oktalan az érdekvédők félelme.

Egyelőre egyetlen tagja sem vállalja a nyilvánosságot a dunaújvárosi Hankook-gyárban június 11-én megalakult helyi szakszervezetnek, pedig az érdekvédelmi csoporthoz - egy közjegyző által hitelesített dokumentum szerint - ma már több mint 400 tag tartozik. Az illegalitásban működő szakszervezet elnöksége első lépésként megbízta a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) alelnökét, Székely Tamást, hogy a kollektív szerződés megalkotásáig képviselje a Hankook-dolgozókat a menedzsmenttel folytatott tárgyalásokon.

- Több oka is van annak, hogy az ágazati csúcsszervezetet bíztuk meg az egyeztetésekkel - mondja a dunaújvárosi csoport tikára, akit Székely Tamás közvetítésével sikerült megtalálnunk, és akivel titokban tartott helyen és időpontban találkozhattunk. - Először is a dolgozók többsége pályakezdő, harminc év alatti fiatal. Nekik nincs tapasztalatuk az érdekvédelmi munkában és az ennek során várható konfliktusokban. Másrészt a cégvezetés részéről többször is elhangzott, hogy nincs értelme szakszervezetet létrehozni, mert minden eszközzel akadályozni fogják a munkáját.

A Hankook Tire Magyarország Kft. - az üggyel kapcsolatos kérdésünkre - lapunkhoz eljuttatott elektronikus válaszlevele szerint viszont egyszer sem hangozhatott el ilyen tartalmú kijelentés a vezetők részéről. A cég menedzsmentje kifejezetten ügyel arra, hogy az érdekvédelmi szervezetekkel a jogszabályok szerint alakítsa a viszonyát.

- Ez szépen hangzik ugyan, de a tények nem ezt igazolják: két szakszervezeti tagot például el is távolítottak az üzemből, miután valaki besúgta őket a főnököknek, hogy a munkásbuszokon a szakszervezetbe való belépésre buzdító szóróanyagokat osztogattak - mondja a szakszervezeti titkár. - Nem kellett kirúgni őket, mivel kölcsönmunkásként dolgoztak a Hankooknál, elég volt szólniuk a munkaerő-közvetítő cégnek, hogy ezt a két embert nem akarják többé a dunaújvárosi gyárban látni.

A Hankook írásos közleményében vitatta a szakszervezeti titkár szavait, a cég vezetése szerint ilyen eset nem fordult elő. Mint közölték, jelenleg egyetlen munkavállalójukról sem tudhatják, hogy tagja-e az érdekvédelmi szervezetnek, ráadásul azt sem látják bizonyítottnak, hogy az illegalitásban lévő szakszervezet a munka törvénykönyvének előírásait betartva működik-e.

- Közjegyző előtt hitelesített okiratokkal bizonyítottuk, hogy a dunaújvárosi szakszervezet a törvényeknek megfelelően alakult meg, megválasztott tisztségviselői vannak, és szabályosan adott megbízást a VDSZ-nek - állítja Székely Tamás. - Azzal hiába érvelnek a Hankook vezetői, hogy eddig bármelyik alkalmazottjukat is kérdezték meg, senki sem vallotta magát szakszervezeti tagnak. Amíg félnek a munkások, addig mindenki le fogja tagadni, hogy tagja az érdekvédelmi szervezetnek.

A cégvezetés és a VDSZ alelnöke közötti tárgyalások nemrég elakadtak. Székely Tamást ugyanis - miközben a Hankook jogászokkal vizsgáltatja, hogy szabályosan alakult-e meg a szakszervezet a gyárban - nem fogadja el a menedzsment tárgyalópartnernek.

- Az az érzésünk, hogy a Hankook magyar vezetői nem tájékoztatták megfelelően a szakszervezet ügyében a cég koreai vezetőit, ezért írásban segítséget kértünk a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetétől is - mondja Székely Tamás. - A követség válasza szerint ma fogadják küldöttségünket. Reméljük, sikerrel járunk. Ha másképp nem megy, bírósági úton kell érvényt szereznünk a jogainknak, amivel hosszan elhúzódhat az ügy, miközben jelenleg is rengeteg megoldandó munkaügyi probléma akad a gyárban.

Az inkognitóját egyelőre megőrző szakszervezeti titkár azt mondja, továbbra is hiányzik néhány korábban beígért szociális juttatás, például az üdülési csekk. Továbbá ünnepnapon - így például pünkösdkor - is folyt a termelés, ezenkívül májusban úgy alakították át a szellemi dolgozók bérkifizetési rendszerét, hogy ötven napon át nem kaptak fizetést, és az erről szóló munkaszerződés-módosításokat utólag íratták alá az alkalmazottakkal.

Kérdésünkre a Hankook írásos válaszában elismerte, hogy a mostani folyamatos munkarend bevezetése előtt folyt termelés pünkösdkor, amivel hibát követtek el. Ígéretük szerint a jövőben nem fordul elő szabálytalanság. A menedzsment szerint ugyanakkor a kiegészítő szociális juttatások rendszere már most is jelentős, és további bővítését tervezik. Jelenleg a dolgozóiknak ingyenes szállást, díjmentes, céges autóbuszos munkába járást, albérlet-támogatást, útiköltség- hozzájárulást, a gyár területén működő étteremben napi egyszeri, ingyenes meleg ételt biztosítanak. Komoly munkaügyi problémákat a cégvezetés nem érzékel, amit szerintük az is igazol, hogy az alkalmazottak között alig háromszázalékos a fluktuáció.

Ettől függetlenül a Hankook munkaerőgondokkal küzd. Ennek jeleként az üzemben számos helyen olvasható az a plakát, amely szerint húszezer forint juttatásban részesül az a dolgozó, aki újabb munkavállalót hoz a gyárba. Egy ideje már nem kötelező az érettségi az operátoroknak - a betanított munkásoknak -, és néhány hete már nőket is felvesznek a gépsorok mellé könnyű fizikai munkára. Jelenleg csaknem kilencszázan dolgoznak az üzemben, de a Hankook vállalása alapján két éven belül 1500-ra kell emelniük a létszámot.

A Hankooknál egyébként munkaügyi ellenőrzés folyik, amelynek eredményéről a Közép-dunántúli Munkaügyi Felügyelőség csak a vizsgálat lezárása után árul el részleteket. A gyáravatón Kóka János gazdasági miniszter kérdésünkre azt mondta, a Hankook csak akkor juthat hozzá az adókedvezményekkel együtt 25 milliárd forintos állami támogatáshoz, ha maradéktalanul betartja a munkaügyi előírásokat. Lényegében ezt erősítette meg - a dél-koreai cég nevének említése nélkül az összes multinacionális vállalatra utalva - a közelmúltban Gyurcsány Ferenc kormányfő is az ágazati szakszervezeti vezetőkkel folytatott tárgyalásán.

Bár a Hankook irányítói szerint a helyi szakszervezeti vezetőket semmilyen atrocitás sem érné, ha végre felfednék kilétüket, a megválasztott szakszervezeti titkár kérdésünkre azt mondta, társaival együtt csak akkor vállalják a nyilvánosságot, ha megkezdődik a kollektív szerződés előkészítése.

- Nem háborúzni akarunk a menedzsmenttel, hanem megállapodni - teszi hozzá. - Ha a cég vezetése is ebben érdekelt, akkor ezt azzal igazolhatja, ha elfogadja tárgyalópartnerül a VDSZ alelnökét.

 

A gyár már kész, a szükséges munkaerő azonban nehezen gyűlik
A gyár már kész, a szükséges munkaerő azonban nehezen gyűlik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.