Orbán szó szerint a "genetikai meghatározottságról"

Orbán Viktor a hét végén Tusnádfürdőn tartott beszédében a mai magyar baloldal politikáját kárhoztatta, s ennek kapcsán felidéztünk egy azóta sokat emlegetett részletet az általa ugyanott 2005-ben mondottakról, e baloldal "genetikai meghatározottságáról".

 

Bár sokat és sokan idézték ezt, nekünk most nem sikerült pontosan. A Fidesz elnöke mások gondolataként interpretálta ugyanis ezt a bizonyos meghatározottságot.

Ezért most szó szerint közöljük a két évvel ezelőtt elhangzott szöveget: "Nekünk egy nemzeti baloldalra is szükségünk van Magyarországon. Sokan persze szkeptikusak, mondván, hogy különböző - genetikainak talán túlzás lenne mondani -, inkább fogalmazzunk úgy, hogy történeti meghatározottság miatt ennek az esélyei csekélyek. Én azonban optimistább vagyok, mint akik így fogalmaznak. Ugyanis, ha valaki végigpásztázza az európai és a közép-európai baloldal történelmét, akkor azt fogja látni, hogy a baloldal rendkívül gyors változásokra képes. Hajlékony, és az általunk vártnál mindig sokkal könynyebben váltogatja a nézeteit. Ezért egy nemzeti fordulat sem zárható ki."

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.