Marenics Öcsi gyertyája

A siklósiak azt mondják, hogy Marenics János a következő húsz évben annyiszor nyeri el a polgármesterséget, ahányszor csak akarja. Ezt a polgármester ellenségei sem vitatják, ám ők megjegyzik: - Az Öcsi sosem a teljesítményével nyer, hanem a múltjával.

Nézzük hát, miért akkora előny Marenicsnek a múltja. Az 52 éves férfi egy háromgyermekes, vajdasági gyökerű családból származik. Apja elektroműszerésznek tanult, de kiemelte őt a párt, s 1956-ban a siklósi járás párttitkára lett. 1966-tól az apa kegyvesztett lett az MSZMP-ben, s a biztosítónál talált munkát. A szülei és két nővére által csak Öcsiként becézett János akkortájt már beleveti magát a zenébe. Tízévesen klarinétozni tanul, két évvel később meg szaxofonozni, hetedikes korában rockbandát alapít. Cream-, Jimmy Hendrix-, Led Zeppelin- számokat adnak elő. Öcsi énekel és basszusgitározik. Mire bekerül a siklósi gimibe, már helyi sztár, nagydumás, humoros fickó, akit divat ismerni. 16 évesen két együttesben is zenél, s járják a megyét. A bátran rögtönző, rekedtes hangú, 190 centi magas - testét úszással, kosárlabdával és ökölvívással edző - fiatalember a lányok kedvence. A csápolókat az sem zavarja, hogy raccsol.

Bár jól tanul, a gimnázium igazgatóját idegesíti diákja rockersége, ezért kénytelen átmenni a sellyei középiskolába. Jelesen érettségizik, felveszik a jogra. A pécsi egyetemi évek alatt is zenél. 1978-ban megnősül, két és fél évvel később azonban szerelmes lesz egy 17 esztendős lányba, elválik, újranősül. Ez a házassága ma is tart, feleségével két fiút neveltek fel. Az egyetem után ügyész akar lenni, de nem veszik fel fogalmazónak, erre 1982-ben elmegy külföldre zenélni. Három és fél évig muzsikál a skandináv államokban és tengeri hajókon. Aztán hazajön egy irigyelt Audival, és keresményéből házat épít. Itthon is a zenélésből él, együttesével játszik mindent, rockot, dzsesszt, popot, lakodalmas zenét. 1988-ban újsághirdetés hatására, jelentkezik az egyik biztosító siklósi fiókvezetőjének. Őt választják: biztosítási gyakorlata ugyan nincs, ám mellette szól jogász végzettsége és külföldön - zenészként - szerzett üzleti praxisa.

A biztosítónál végigjárja a ranglétrát, megyei, majd régiós vezető. Jól keres, vidáman él. A politikával nem foglalkozik. 1978-ban az apja megeskette őt a halálos ágyán, hogy soha nem lép be a pártba. Betartja. 2002-ben a Siklósi Konzervatív Baráti Kör megkeresi, és kapacitálja: induljon el a polgármesterségért. A kör tagjai elégedetlenek voltak: a tízezer lelkes Siklóson a rendszerváltás után munkahelyteremtő beruházás nem történt. Marenicstől támogatói azt várták, hogy az üzleti életben szerzett kapcsolatait vesse be városáért.

Marenics csekély előnnyel, de nyer a választáson. Ő úgy értékeli, hogy 2002. és 2006. között több történt Siklóson, mint előtte három ciklusban, hisz 600 millió forintért megújult a városközpont, a Táncsics Gimnázium felújítására 850 milliót költöttek, a Siklós-máriagyűdi szociális otthonra félmilliárdot, felépült 30 szociális bérlakás, s az önkormányzat megkapta ingyen a volt laktanyát. Mégis: arra a legbüszkébb, hogy a városban továbbra is mindenki Öcsinek hívja őt. Hogy megmaradt tegezhető, kedélyes örökifjúnak, aki együtt fröccsözik a régi cimborákkal és az újakkal.

Tavaly tavasszal az MDF Marenics Jánost indította el a parlamenti választáson a siklósi körzetben. A polgármester Dávid Ibolyát és férjét az egyetem óta ismeri, s Marenics nagyra becsüli az MDF elnökét. Emellett nem titkolja, hogy a nemzeti értékrendet tartja követendőnek. Hogy ezen mit ért, azt nem tudja igazán szavakba önteni, frázisszerűen ismétli, hogy ő patrióta, s tart a multik mindent elnyelő tőkéjétől, na meg a globalizációtól.

A parlamenti választáson Marenics 15 százalékot szerzett. Mivel a Fidesz és az MSZP jelöltje döntetlenre állt Siklóson, az eredményt az határozta meg, hogy a második fordulóban kire voksolnak a visszalépő Marenics szavazói. A kampány finisében a városba látogatott Gyurcsány és Orbán. Marenics a szocialisták tribünjére felment, a fideszére nem. Azt mondja, oda nem is hívták. A siklósiak - noha polgármesterük nem mondta meg, kire szavazzanak - értettek a jelbeszédből, és a szocialista jelöltre, Kocsi Lászlóra, voksoltak, aki ezzel nyert. Az önkormányzati választást - amelyen az MSZP nem indított jelöltet - Marenics nyerte 78 százalékkal, függetlenként. A helyiek úgy vélik, azért győzött, mert - bár megkopaszodott és elnehezedett - zenész múltja okán a 30 évesnél idősebb siklósiakat a fiatalságra, a szerelemre emlékezteti. Amikor a városban fellép egy sztár - például Csepregi Éva, Homonyik Sándor vagy Charlie - akkor egy-két szám erejéig Öcsi is beszáll, és nagy tapsot kap. Ezzel a mutatványnyal még húsz év múlva is nyer, jósolják sokan.

A polgármester az MSZP-s, a civil és az MDF-es városatyák támogatásával irányítja a siklósi közgyűlést. A képviselő-testület Fidesz frakciója néhány tagja viszont nem bocsátja meg a város első emberének, hogy - miként mondják - "lebótolt a szocikkal". A polgári oldal több képviselője szerint Marenics - városvezetőként is megmaradt zenésznek, ezért - csak a rögtönzéshez és a show-hoz ért, és tulajdonképpen semmit sem tett az elmúlt négy és fél évben a városért. Siklós tapodtat sem fejlődött, a munkanélküliség 20 százalék felett van. A legfőbb vád azonban az, hogy a várban és környékén nem sikerül elindítani a polgármester által sokszor beharangozott idegenforgalmi beruházásokat. Először Demján Sándor fontolgatott itt egy 7 milliárdos projektet - szállodát, fürdőt - ám visszalépett. Tavaly új befektető érkezett, aki már 50-60 milliárdos beruházásról regélt, 1500 ágyas szállodakomplexumról, 2000 férőhelyes konferenciaközpontról, 2500 új munkahelyről. Ez az utóbbi vállalkozó addig már több helyen ígért hasonló képtelenségeket, aztán mindenhonnan odébbállt. Siklóson sem történt másképp, de itt előbb leszerelte a várban az öntöttvas fűtőradiátorokat, és elvitte azokat. Azt mondta, ágyút önt belőlük, a várba. Nem tette meg. A Fidesz siklósi szervezeténél úgy látják, a polgármester tudta, hogy a beruházásoknak nincs reális alapja, s csak azért beszélt róluk, hogy mutassa: ő tárgyal, hajt, kapcsolatai vannak.

Marenics János nem tagadja, hogy ezek a kudarcok megviselték.

- A régiónk iránt nem érdeklődik a tőke - mondja keserűen. - Akik engem bírálnak, azok inkább hozzanak befektetőket! Sikerdíjat fizetek nekik.

Nemzeti elkötelezettsége ellenére, azt se bánja, ha multinacionális tőke érkezik. Mellesleg most egy portugál székhelyű multi gondolkodik azon, hogy fürdőt és szállodát épít Siklóson. Az irodájában beszél mindezekről, amit nem rég kellett bebútorozni. Az iroda két hónappal ezelőtt csaknem leégett. Nem derült ki, mi okozta a tüzet, talán az asztalon álló vaskos gyertya maradt égve, valószínűleg ő nem oltotta el. Nem tiltakozik a feltételezés ellen, elismeri, hogy gyakran fáradt. Azt mondja, 2010-ben nem indul a polgármesterségért. Elég volt. Viszszamegy az üzleti életbe, ott a mostani pénze dupláját megkeresi. Ráadásul a szívével is baj van. Apját, nagyapját is a szíve vitte el, neki 14 éve ritmusszabályozója van, nemrég átesett egy szívkatéterezésen.

- A felmenőim meg én is a két végéről égettük a gyertyát - vallja be tárgyilagosságba csomagolt büszkeséggel, s nagyot szív a cigarettájából.

Megemlítem neki, hogy a pörgős élet, a borozások és a dorbézolások miatt is éri bírálat. Tudja, de ő ilyen. Szerinte azok bírálják, akik nem tudnak jól élni. Ő tud. Amúgy a cabernet sauvignon-t kedveli. Ami világfajta, s elterjedése a bortermelés globalizmusának köszönhető.

Arra a legbüszkébb, hogy megmaradt tegezhető, kedélyes örökifjúnak, aki együtt fröccsözik a régi cimborákkal és az újakkal
Arra a legbüszkébb, hogy megmaradt tegezhető, kedélyes örökifjúnak, aki együtt fröccsözik a régi cimborákkal és az újakkal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.