Százhúsz kilós Woody Allen

Juszt se árulom el, mi lett a Maffiózók vége, aki nagyon akarja, az interneten úgyis megtalálja. Az Amerikában júniusban sugárzott utolsó epizód utolsó jelenete mindenesetre nagyon meglepőre sikeredett. A forgatókönyvet író David Chase - persze ő is olasz származású, eredeti családneve DeCesare - nem hazudtolta meg önmagát, megint sikerült váratlant húznia.

Az HBO csatornán nyolc és fél év alatt lement nyolcvanhat rész után az egyetlen, ami biztos: James Gandolfiniről most már mindörökké a New Jersey-i DiMeo maffiacsalád pánikrohamoktól szenvedő, hirtelen haragú vezére, Tony Soprano jut majd eszünkbe.

Pedig Gandolfini voltaképpen szelíd, mint a galamb. Továbbá meggyőződéses liberális, pacifista, és szeret vicceseket mondani. Önmagát egyszer százhúsz kilós Woody Allenként jellemezte, és tényleg. Ki gondolta volna, hogy "a hírhedt maffiózót" végül nem valami nehézsúlyú ellenfél, hanem Vespa márkájú, nevetséges kis robogója juttatja kórházba? Tavaly májusban történt motorbalesete miatt még az utolsó szezon forgatása is csúszott.

James Gandolfini mint Tony Soprano


A színésznek egyébként tényleg New Jersey a szűkebb hazája. Fizikai munkából élő, olasz bevándorlók gyermekeként ebben a városban született, itt nőtt fel, és itt járt egyetemre. A mai napig lelkes támogatója alma matere, a Rutgers Egyetem amerikaifutball-csapatának, rendszeresen szerepel az együttes tévéreklámjaiban. Mellesleg első munkahelye is itt volt: a campuson működő bárban dolgozott kidobóemberként. Később bárpultos lett, majd az éjszakai klub menedzsereként tevékenykedett.

Kommunikáció szakon szerzett diplomáját sosem hasznosította, mert egyszer elkísérte barátját színjátszástanfolyamra, és ott is ragadt. Magánéleti okokból is jól jött az új szenvedély, mert nem sokkal előtte, tizenkilenc évesen veszítette el nagy szerelmét, aki autóbaleset áldozata lett.

Első szerepeit Broadway-darabokban kapta, például Jessica Lange és Alec Baldwin oldalán A vágy villamosában, majd következett több mint két tucat mozifilm, amelyekben feltűnően gyakran alakított személyiségzavaros bűnözőket. A Quentin Tarantino által írt Tiszta románcban (1993) például egy nőket bántalmazó verőlegényt, vagy a rákövetkező évben a Végsebességben egy átlagemberből lett orosz maffiózót. Az 1995-ös Szóljatok a köpcösnek, és az 1996-os Az esküdt című filmekben is megmaradt rosszfiúnak, a 185 centis, már harmincas éveinek közepére hízásnak indult és erősen kopaszodó színészt a rendezők alaposan beskatulyázták.

Részlet a tiszta Románcból


Lehet, hogy művészi értelemben ez bosszantó, anyagilag mindenesetre majdnem olyan kifizetődő, mint mocskos üzletekbe bonyolódó hulladékipari vállalkozónak lenni New Jerseyben. A Sopranos fantasztikus sikere láttán az HBO állítólag az utóbbi szezonokban már epizódonként egymillió dollárt fizetett neki - márpedig az Amerikában két sorozatban vetített záróidény összesen huszonegy részből állt.

Barátai szerint Gandolfini a magánéletben szeretetre méltó, jóindulatú, nagyra nőtt játék mackó. Öt évvel ezelőtti válásukkor nemcsak közös lakásukat hagyta ott feleségének és közös kisfiuknak, hanem az ikerház időközben megvásárolt másik felét is. New York utcáin rendszeresen látják a gyerekkel sétálni. Egy ideig Lora Somoza rendezőasszisztenssel volt kapcsolata, de két éve ennek is vége lett, és láss csodát, azóta nem is szerepel a bulvárlapokban.

Tony szerepéért eddig három Emmy-díjat kapott, és nem lenne meglepetés, ha a sorozat halála után is lenne számára élet. Kitartó pletykák szerint Chase még mindig nem mondott le egy, a Keresztapához méltó Sopranos-moziról. A tehetség sem nála, sem pedig Gandolfininél nem hiányzik: a tévésorozat általános vélemény szerint új művészi színvonalat hozott a televíziózásba.

Az utolsó részek beharangozója


Tony és \'kollégái\' történetét nyolc és fél éven keresztül követhették nyomon az amerikai nézők
Tony és \'kollégái\' történetét nyolc és fél éven keresztül követhették nyomon az amerikai nézők
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.