Az EU visszasírja az aranyrészvényt?

Miután tagállami szinten már kigyomlálták, uniós szinten térhet vissza a különleges hatósági jogosítvány az európai vállalatokban. Mégpedig annak a fenyegetésnek a kivédésére, amelyet sokak szerint – az állami befolyástól, irányítástól legkevésbé sem mentes - kínai, orosz és közel-keleti pénzkezelő alapok jelentenek Európa stratégiai cégeire. Az alapok összértékét 2,5 trillió dollárra tartják.


- Ezek a hatalmas, állami támogatottságú alapok új jelenséget takarnak. Egyertértek azzal, hogy új kérdéseket vetnek fel, de azzal nem, hogy az azonnali következtetésünk európai befektetésük elutasítása kell hogy legyen – nyilatkozta Peter Mandelson kereskedelmi EU-biztos, akit az Európai Bizottság kollégiuma egyik legliberálisabb tagjaként tartanak számon Brüsszelben. Mandelson úgy vélte: “talán európai aranyrészvényeket hozhatnánk létre. De a célnak mindvégig a kölcsönös piaci nyitottságnak, nem pedig a kölcsönös piacvédelemnek kell lennie.”

Jóváhagyta kedden az Európai Bizottság, hogy az olasz ENI felvásárolja a az Esso Hungaria, az Esso Ceska és az Esso Slovensko vállalkozásokat, miután az üzlet szerinte nem vet fel versenypolitikai aggályokat – jelentették be Brüsszelben. A döntés az Exxon Mobil kenőanyag-ágazatához tartozó bizonyos eszközökre és szerzodésekre is vonatkozik.


Az EU – a tőke szabad áramlására, mint uniós alapszabadságra hivatkozva – a tagállami aranyrészvények felszámolását követelte, Magyarországon is. Most – mint egy bizottsági szóvivő közölte – a testület az ősszel megvizsgálja annak lehetőségét, hogy fékezze a politikailag motivált külső befektetéseket.

Nemrég Angela Merkel német kancellár vetette fel, hogy amerikai mintára olyan rendszert építenek ki Berlinben, amellyel nemzetbiztonsági érdekre hivatkozva leállítható bizonyos külföldi tőkebeáramlás. Eközben Németország éppen arra számíthat, hogy az Európai Bíróság hamarosan kimondja a híres-hírhedt Volkswagen-törvény jogellenességét. Ez ugyanis lényegében a részvénytulajdoni hányadtól függetlenül ad ellenőrzést Alsószászország szövetségi tartomány kormányának az autógyártó vállalat felett; a bírósági főtanácsnok már az uniós joggal ellentétesnek ítélte ezt a gyakorlatot.

Szőcs László
Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.