Dél-Európában súlyos erdőtüzek pusztítanak

Egy ember meghalt, húszat ki kellett menekíteni otthonából Macedónia második legnagyobb városában, Bitolában, ahol az erdőtüzek hétfőn este elérték a peremkerületeket, több tucat ház lángra kapott, és pánik tört ki - közölték helyi források.

A lángok működésbe hoztak számos, az első világháborúból hátramaradt aknát. A hatóságok még több ilyen robbanás veszélyére figyelmeztettek. Fokozta az aggodalmat az is, hogy a tűz egy benzinkúthoz közelített, és robbanás veszélye fenyegetett. A hatóságok teljes tűzvédelmi mozgósítást rendeltek el.

Olaszországban a rendkívüli forróság és a nagy szárazság miatt az ország egész területén több helyen lobbantak fel tüzek. Eddig több mint 45 ezer hektáron pusztult el a növényzet, ennek a fele erdő volt. Hárman meghaltak, amikor az oltási munkálatok közben lezuhant egy repülőgép.

Az elmúlt 24 órában 3682 tűzesetet jelentettek be, mégpedig szerte az ország területéről. A hatóságok olyan szándékos gyújtogatókat is sejtenek a tűzesetek mögött, akik építési területet akarnak nyerni a növényzet felégetésével.

A dél-olaszországi Puglia tartomány Baia Mannacore fürdőhelyének strandján 250 vendéget fenyegetett a környéken tomboló tűz. A tűz annyira közel volt a strandhoz, hogy sokan nem tudtak emiatt a partra úszni.

A horvátországi partvidéken több napja tomboló erdőtüzek két tűzoltó és egy házaspár életét követelték. A lángok és a sűrű füst miatt Sibenik és Primosten között lezárták az Adria-parti autópályát, két Sibenik környéki településről pedig ki kellett telepíteni a lakosokat.

Szerbiában ötven helyen csaptak fel a lángok, de az összes erdőtüzet ellenőrzés alatt tartják.

A kelet-szlovákiai Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban kedd reggelre három hektárnyi erdőt emésztettek fel a lángok.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.