A Fidesz szerint is tisztázni kell az olajbotrány részleteit

A Fidesz szerint is tisztázni kell az olajbotrány részleteit - közölte Cser-Palkovics András, a párt helyettes szóvivője, aki Nyakó Istvánnak, az MSZP szóvivőjének címzett levelében közölte azt is: Szász I. Attila nem volt a Nyakó István által említett magánszemély ügyvédje.

Cser-Palkovics András annak kapcsán közölte ezt, hogy az MSZP szóvivője július elején nyílt levélben kérdezte: ugyanaz a Szász Attila volt-e "az olajmaffiózók" ügyvédje, aki a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt.

"Szász I. Attila egyetlen Ön által említett magánszemélynek sem volt az ügyvédje" - írja a levélben a Fidesz helyettes szóvivője.

Az ellenzéki politikus a válaszlevélben arra hívta fel a figyelmet, a Széchenyi-terv pályázatai kapcsán éppen Szász I. Attilának a gazdasági minisztérium megbízásából végzett munkájának következtében perelhette és perelheti vissza az állam a pályázók által esetlegesen szabálytalanul felhasznált támogatási összegeket.

Cser-Palkovics András közölte: egyetért az MSZP szóvivőjével abban, hogy a közvélemény joggal várja el az egykori olajbotrány részleteinek tisztázását a politikusoktól. Ezért a helyettes szóvivő arra kéri Nyakó Istvánt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a miniszterelnök olajbotrányban való érintettségére vonatkozó súlyos kérdésekre mielőbb megnyugtató válaszok szülessenek.

Az ellenzéki politikus közölte: Gyurcsány Ferenc 1995-től 1997-ig felügyelő bizottsági tagja, egyik cégén keresztül tulajdonosa is volt a Fortus Rt-nek, amely a rendőrség és a vámnyomozók látókörébe került az olajügyek akkori felderítése során. Ráadásul arra is fény derült - folytatódik a közlemény -, hogy az Állami Számvevőszék kifejezett rosszallása ellenére az említett Fortus Rt. milliárdos fűtőolajüzletet bonyolított le a Magyar Villamos Művekkel, amelynek abban az időszakban tanácsadója volt Apró Piroska, az MSZP elnökének közvetlen hozzátartozója.

Nyakó István július 8-án jelentette be, hogy nyílt levelet intéz Orbán Viktorhoz, a Fidesz elnökéhez az olajügyek kapcsán.

A politikus arra várt választ, hogy a pártelnöknek, vagy a Fidesznek van-e még Tóth Bélával, a Fidesz egykori kampánymenedzserével, az Energol-ügy egyik fő gyanúsítottjával hivatalos, illetve magánkapcsolata.

Nyakó István elmondta: az 1990-es évek óta húzódó ügynek olyan szereplői vannak még, mint a kecskeméti maffiaperben elítélt Csüllög Zsigmond és Radnai László. Hozzátette: ők voltak a megalapítói annak a cégnek, amelynek az Orbán-kormány a Széchenyi-tervből 175 millió forintot biztosított a Mosonmagyaróvár melletti termálfürdő kialakítására.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a fürdő soha nem épült meg, és a pályázaton nyertes egykori olajosok 87,5 millió forinttal "meglógtak". Nyakó ennek kapcsán azt is tudakolta: ugyanaz a Szász Attila volt-e "az olajmaffiózók" ügyvédje, aki a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-ben Orbán Viktor feleségének tulajdonostársa volt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.