A mediterrán fjord

A Kotori-öböl valójában négy részből áll: a Herceg-novi-, a Risani-, a Tivati-, és Kotori-öbölből. Az utóbbi kiváló, természetes kikötő, nem véletlenül volt itt a Monarchia hadikikötője. A teljes öböl 28 kilométer hosszú, és mélyen benyúlik a karszthegységbe. Végig 500-1700 méter magas hegyek övezik.

Legkeskenyebb pontja 350 méter széles, amit annak idején egy kifeszített lánccal védtek az ellenséges hajóktól. Innen ered a neve is : Veriga (azaz lánc)-szoros. Ma kompok viszik át itt azokat, akik dél felé haladva lerövidítenék az útjukat, azaz nem akarják megkerülni az egész öblöt.

Ma már nem annyira a hadi jelentősége, sokkal inkább természeti szépsége miatt fontos a Kotori-öböl, nagyobb hajókat legfeljebb a bijelai hajógyárnál látni. 

Az öböl végénél Kotor városát hegyre felfutó, középkori várfalak övezik. Az 5 kilométer hosszú, 3-10 méter széles, 20 méter magas véderőmű évszázadokon keresztül bevehetetlennek bizonyult. Tetején - mintegy 260 méter magasban - látható a Szent János erődítmény, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a háromszög formájú óvárosra, amelynek egyik jelképe az 1124-ből származó, román stílusú Sveti Tripun templomot. A Földközi-tenger legszebb középkori épületei között tartják nyilván.

A székesegyházat Kotor védőszentjéről nevezték el. A legenda szerint 809-ben egy hajó erre szállította Szent Tripun vértanú testét, ám a hajósok eltévedtek, nem találtak ki az öbölből, ahova egy vihar elől menekültek be. Ekkor a helybeliek azt ajánlották nekik: hagyják itt a szent földi maradványait, ők építenek neki egy templomot, és a város védőszentjeként tisztelik majd.


 Utazószett (2.):
Montenegro 2002-ben euróra cserélte le a szerb dinárt. Az árak mindenütt euróban vannak kiírva, ezt a pénznemet fogadják el a hivatalos helyeken, éttermekben, szállodákban, kávézókban is. Magyar forintot szinte sehol nem váltanak át euróra, így legjobb bankkártyát, vagy elegendő mennyiségű készpénzt vinni magunkkal.

A Veriga-szoros
A Veriga-szoros
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.