Mégis bántalmazták Malina Hedviget

Valaki vagy valakik valóban bántalmazták tavaly augusztusban Malina Hedviget, de az eset nem úgy történt, ahogy azt a nyitrai egyetemista leány elmondta – közölte az országos rendőrfőkapitány. Ján Packát azután kérték nyilatkozatra az újságírók, hogy a pozsonyi székhelyű Fair-play Szövetség civil szerveződés és több szlovák értelmiségi nyilvános állásfoglalásban követelte a rendőrségtől az ügy szakszerű és pártatlan felderítését.

Roman Kvasnica, a csallóközi származású egyetemi hallgató védőügyvédje lapunknak kifejtette: -- Az országos rendőrfőkapitány végre hivatalosan beismerte, hogy Hedviget valóban bántalmazták. Ezután a rendőrségnek azonnal folytatnia kellene a nyomozás testi sértés alapos gyanúja miatt. Az államfő kötelessége pedig feljelenteni azokat a személyeket, akik tavaly szeptemberben leállították a nyomozást, azt állítva, hogy a bűntettet a leány csupán kitalálta – közölte az ügyvéd.

Dusan Caplovic szlovák kormányalelnök a .tyzden pozsonyi értelmiségi hetilap tegnap megjelent új számában úgy vélekedett, hogy "Hedviget megverhették, de nem azért, mert magyar".

Ugyanakkor hozzátette, hogy ismeri azt a törvényszéki orvost, aki szerint a leány sérülései nem voltak olyan súlyosak, mint ahogy azt a hivatalos orvosi jelentés rögzítette. Jozef Sátek neves szlovák bűnügyi szakértő viszont már tavaly nemcsak a nyomozás példátlanul gyors megszűntetését tartotta érthetetlennek, hanem azt is, hogy a törvényszéki orvos csak két héttel a történtek után vizsgálta meg a sértettet. Egyébként a kormányalelnök szerint az ügy hátterében olyanok állnak, akikről a közvélemény semmit sem sejt. -- Többet egyelőre nem mondhatok, csak annyit teszek hozzá, hogy történelemórán egykor megtanultam: 1939.szeptember 1-jén kik öltöztek be lengyel katonáknak – jelentette ki. Az újságírók megkérdezték tőle azt is, vajon az ügy mögött a Magyar Koalíció Pártja áll-e? – Ezt nem mondtam, de kinek állt érdekében az egész ügy? – hangzott a válasz, de további konkrétumokat a kormányalelnök nem volt hajlandó mondani.

Vasárnap Esélyt az igazságnak címmel nyilvános állásfoglalásban fejezte ki kételyeit tizenegy szlovák értelmiségi és a pozsonyi székhelyű Fair-play Szövetség polgári szerveződés amiatt, hogy a szlovák bűnüldöző szervek valóban pártatlanul és szakszerűen nyomoznak-e Malina Hedvig nyitrai egyetemista ügyében, s eljárásukkal hozzájárulnak-e a felderítéséhez.

– Szavahihető lapok számos tényt közöltek a nyomozás potenciális hibáiról, amelyek megakadályozhatják a teljes igazság feltárását. Sajnos sem a rendőrség sem pedig az ügyészség nem is válaszolt ezekre a felvetésekre, holott kötelességük lenne szakszerű magyarázatot adni, s újra megvizsgálni, vajon az eljárás során nem történt-e manipuláció vagy olyan súlyos szakmai mulasztás, amely Malina Hedvignek ártana vagy meggátolhatná az ügy megnyugtató lezárását – nyilatkozta lapunknak Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség elnöke. A dokumentumhoz eddig már több százan csatlakoztak aláírásukkal. Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke piszkos manipulációnak nevezte a nyilatkozatot, s feltette a szónoki kérdést: vajon kik pénzelik a szlovákiai civil szerveződéseket és kiknek a szolgálatában állnak?

Lapunk megkeresésére Erik Tomás, a szlovák belügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a nyomozóknak nem az a feladata, hogy a lapok bulvár jellegű találgatásaira válaszoljon. – A bűnüldöző szervek kötelessége az, hogy egyértelmű bizonyítékokat gyűjtsön, s jelenleg ezen munkálkodnak. Tiszteletben tartunk minden, demokratikus módon közölt véleményt, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a jogerős ítélet meghozatala előtt nyilvánosságra hozott állásfoglalások nem segítik elő a nyugodt légkörű, zavartalan nyomozást – közölte a szóvivő.

Érdeklődésünkre Malina Hedvig annyit közölt, hogy hálás mindenkinek, aki hisz neki és segíti a teljes igazság felderítését.

A csallóközi lakhelyű egyetemistát állítása szerint tavaly, agusztus 25-én bántalmazták a nyitra Konstantin Egyetemhez közeli Nyírfaligetben, mert magyarul beszélt. A helyi, majd a dunaszerdahelyi kórházban ütésektől származó sérüléseket állapítottak meg nála. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány szeptember 11-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendőrség leállította a nyomozást, mert a leány csak színlelte a verést, és a történetet kitalálta.

Tavaly decemberben két feljelentés alapján hamis tanúzás alapos gyanúja miatt indult bűnvádi eljárás. Malina Hedvig ellen. Idén kiderült, hogy az egyik feljelentő az elmúlt évtizedben a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt, a másik pedig a Galántához közeli Vágsellyén (Sala) májusban tisztázatlan körülmények között felakasztotta magát.

Júniusban a nyitrai rendőrség meghallgatta, de tanúként nem óhajtotta kihallgatni azt a negyvenéves személyt, aki a pozsonyi TA 3 hírtelevíziónak elmondta, hogy az egyetemistát valóban bántalmazták, s ő tudja, ki az egyik tettes. A rendőrség azzal indokolta a döntését, hogy a meggyanúsított illetőnek megdönthetetlen alibije van, egyéb új elemet nem tartalmazott a férfi közlése.

E hónap elején pedig Dobroslav Trnka szlovák legfőbb ügyész elutasította Robert Kvasnicának, a nyitrai egyetemista védőügyvédjének a panaszát, amelyben elfogultsággal illette a nyitrai nyomozókat és az ügyészeket, ezért kérte, hogy az ügy kivizsgálását mások folytassák. Emiatt az eljárás – immár Malina Hedvig ellen – továbbra is a délnyugat-szlovákiai városban folyik.

Most már a rendőrfőkapitány szerint is bántalmazták
Most már a rendőrfőkapitány szerint is bántalmazták
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.