Eladási rekordot döntött az új Harry Potter-epizód

A várakozásoknak megfelelően minden értékesítési rekordot megdöntött az új Harry Potter-epizód, amelyből a kiadás utáni első napon jóval több mint 10 millió példányt adtak el az Atlanti-óceán két partján.

A hivatalos brit kiadó, a Bloomsbury hétfő esti londoni összesítése szerint Nagy-Britanniában a szombat hajnali megjelenéstől számított 24 órában 2,65 millió, az Egyesült Államokban 8,3 millió fogyott, vagyis csak a két legnagyobb angolszász piacon csaknem 11 millió kelt el a Harry Potter and the Deathly Hallows - Harry Potter és a halálos szentek - címet viselő hetedik epizódból.

Az eddigi rekordot éppen a két éve megjelent előző rész, a Harry Potter és a félvér herceg tartotta: ebből a brit piacon  kétmilliót, Amerikában 6,9 milliót adtak el az első napon.

Az új Harry Pottert összesen 93 országban adták ki, de egyelőre csak angolul.

A szerzőt, Joanne K. Rowlingot már a korábbi hat kötet is rekorderré tette, legalábbis ami a bevételeket illeti. A The Sunday Times által a brit pénzarisztokrácia felső ezréről évente összeállított vagyonlista idei kiadása szerint Rowling - aki a 90-es évek elején még heti 70 fontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburgh-i szociális bérlakásban - 545 millió fontot (200 milliárd forintot) tudhat bankszámláján.

Ezzel ő a leggazdagabb brit nő, egyben a világon az első olyan író, aki műveiből dollármilliárdos lett, vagyona ugyanis a jelenlegi árfolyamon 1,1 milliárd dollárnak felel meg.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.