Csökken az ózonkoncentráció és porszennyezettség

A hétvégén megérkezett időjárási frontok miatt az egész országban csökkenő tendenciát mutat a földközeli ózon szintje, amely az elmúlt héten a rendkívül meleg, szélmentes időjárás és az erős napsütés miatt emelkedett meg - tájékoztatta a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) sajtóirodája hétfőn az MTI-t.

 

A fővárosban vasárnap már jóval a küszöbérték, azaz köbméterenként 180 mikrogramm alatti maximum értékeket regisztráltak. Ez a folyamat tapasztalható volt az egész ország területén.  Sopronban például vasárnap a mért maximum érték a köbméterenkénti 120 mikrogramm körüli értékre állt be. Dorogon és Tatabányán is csökkentek a csúcsértékek, és megnyugtatóan, jóval a küszöbértékek alatt stabilizálódott a szennyezés mértéke. Hasonlóan alakult a helyzet Putnokon, Székesfehérváron és Vácon is.

Az egész ország területén - így a fővárosban is - mérséklődött a feltámadt szélnek köszönhetően a szállópor  (úgynevezett PM10-es) szennyezettségi szint. Ez a múlt pénteken az ország bizonyos pontjain még az egészségügyi határérték közelében mozgott.

A KVM-hez tartozó területi felügyelőségi adatközpontok folyamatosan figyelemmel kísérik az ózon értékek alakulását és haladéktalanul értesítik a települési önkormányzatokat, ha a szennyezettségi szint esetleg elérné a tájékoztatási küszöbértéket.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.