Sok patika - patikasokk?

Ha egyelőre lassan is, de megmozdult a piac: a többségében hipermarketekben és plázákban nyíló közforgalmú patikák nagy aránya tőkeerős befektetői kört sejtet, akik megengedhetnek maguknak hosszú távú, stratégiai beruházást. Az évtizednyi megtérülési idővel járó beruházásokkal most szerezhetik meg a legjobb helyeket.

Ha egy képzeletbeli körzővel megmérjük a Váci úton és körzetében lévő patikák közötti távolságot, azt találjuk: éppen csak kijön az új patikatörvény életbelépése előtt előírt minimális, negyed kilométeres távolság a konkurens gyógyszertárak között. Bár a Lipót- és Erzsébetvárost elválasztó útvonal a főváros egyik fő gazdasági ütőere, a patikusok szemszögéből gyakorlatilag évek óta telített a piac, ahol az új belépő csak a többiek rovására nyerhet. Ehhez képest a patikaalapításra vonatkozó engedélyezési jogkörrel év eleje óta felruházott Állami Tisztifőorvosi és Népegészségügyi Szolgálat (ÁNTSZ) nyilvántartása szerint a körzetben már most három új közforgalmú gyógyszertárra adtak ki engedélyt. Az egyik a Westend City Centerben, egy másik pedig a Lehel Csarnok területén nyílik meg.

Ezzel együtt az év eleje óta negyvenöt közforgalmú gyógyszertárra kiadott engedély több mint fele plázákra, hipermarketekre és olyan nagy forgalmú helyekre szól, mint a Ferihegy 1. terminál vagy a MOM Park. S ami "kicsiben" a Váci úton zajlik, azt egy országos piaci tendencia nyitányaként is lehet értékelni: megkezdődött a nagy forgalmú eladóhelyek elfoglalása.

Dacára annak, hogy a patikaalapításba befektetett tízmilliók továbbra is csak nyolc-tíz vagy még több év után térülnek meg. A nagy tülekedés magyarázata az, hogy az ágazat sajátosságai okán a következő egy-másfél év felvásárlásai után jó eséllyel évtizedekre is beállhat ez a piac. Bár a hozzáértők az év végéig száznál is több patikanyitásra számítanak, nem árt hozzátenni: a piaci koncentráció belátható időn belül kizárólag a forgalmas helyekre korlátozódik. A hazai patikák úgy ötven százaléka ugyanis továbbra is "védett" helyen van - ezek főként olyan kisebb forgalmú vidéki patikák, amelyek mellé a gyér forgalom miatt nem érdemes új, többletszolgáltatásokat is nyújtó patikát nyitni. Annak ellenére, hogy az új törvény a területi korlátozások alól felmentést ad azoknak az új gyógyszertáraknak, amelyek vállalják például a heti hatvanórás nyitva tartást, vagy kérésre díjmentesen házhoz szállítják a gyógyszereket.

Úgy tudjuk: a hipermarketek által kiírt versenypályázatokra tíz-húsz kérő is akad. Az eddig kiadott engedélyek alapján a Tesco, a Cora, az Auchan és az Interspar áruházaiban is várható új gyógyszertárak indulása. Kérdés persze, hogy a patikákat maguk a láncok üzemeltetik-e majd, vagy csak a helyet biztosítják hozzá.

Előbbi modellt alkalmazva nyit kísérleti jelleggel két patikát - előreláthatólag néhány hónapon belül - az Auchan - tudtuk meg Guillemot Katalintól, a cég szóvivőjétől. Ezzel szemben a Tesco szakmai partnerekkel karöltve kiszervezte a patikaalapítást, amikor megpályáztatta a saját helyeit.

A 2006 őszén indult Alma gyógyszertárhálózat országszerte 26 helyszínen létesít vagy létesített patikát, ezek fele a Tesco áruházak területén van. A jelenlegi hálózatot irányító Gyógyszerellátó Hálózat Kft. versenypályáztatás után hosszú távú szerződéseket kötött a kereskedelmi lánccal, méghozzá minden helyszínre külön-külön - mondta Bálint István. A patikahálózat vezetője szerint ahhoz, hogy el tudják nyerni ezt a lehetőséget, az elvárt tőkeerő mellett a kidolgozott üzleti stratégiának volt döntő szerepe. Előbbit a cég kezelésében álló - a gyógyszeripartól független - befektetési alap biztosítja.

Az Alma patika az első olyan hazai gyógyszertárhálózat, amely saját márkanév alatt terjeszkedik. A cégvezető szerint a mostani, saját üzemeltetésű gyógyszertárak mellett később olyan független patikák is csatlakozni tudnak az Almához, amelyek máskülönben komolyan megsínylik a most piacra lépő tőkeerős vállalkozások támasztotta versenyt. A hálózat a patikapiac sajátosságai okán a klasszikus franchise-nál valamivel lazább együttműködést jelent. Előírás a közös arculat, amelynek része például egy olyan információs weboldal indítása, ahol konzultálni lehet a patikussal és orvossal, vagy a díjtalan telefonos tanácsadás. Emellett tervezik az online rendelés és a házhoz szállítás (receptre felírt készítmények esetében is) bevezetését is, utóbbit központi logisztikai rendszerrel oldanák meg. S fontos szerep jut majd a preventív egészségügyi szolgáltatásoknak és a szépségápolási tanácsadásnak.

A régi gyógyszertárak vevőkörüket többletszolgáltatásokkal igyekeznek megtartani. Sőt, a brit tapasztalatok alapján lehet, hogy a szolgáltatási kör bővítésében ők viszik majd a prímet. Brit felmérések szerint ugyanis a független patikák 92 százaléka vállal receptbegyűjtést és házhoz szállítást, míg a láncgyógyszertáraknak csak 45, az áruházi patikáknak 33 százaléka.

Ugyanakkor már az elmúlt években is számottevően nőtt a patikák árupalettáján a különféle kozmetikai és gyógyszernek nem minősülő betegápolási készítmények aránya. A patikák így kompenzálták a gyógyszerek árrésének a csökkentését, másfelől a fogyasztók is hajlandónak bizonyultak mélyebbre nyúlni a pénztárcájukba, hogy a bizalmi terméknek számító kozmetikumokat "biztos helyen" vegyék meg. De jelentős szerepet kaphatnak a jövőben a gyógyszertárban elkészített, úgynevezett magisztrális termékek is, amelyeket viszonylag magas előállítási költség mellett olcsón adtak a gyógyszertárak. Bálint István azonban úgy látja: a hálózati modell nemcsak a saját készítésű gyógyszerek, hanem a magisztrális szépségápolási termékek gyártására is lehetőséget nyújt. (Erre rímel, hogy nagykereskedői berkekből hasonló, "központi" magisztrális termékek előállításáról is vannak hírek.) Hatékony marketinggel támogatva ugyanis igencsak nyereségesek lehetnek ezek a készítmények.

Jelenleg két-három nagyobb, több mint 100 patikát tartalmazó láncról hallani, van köztük gyógyszergyártói és nagykereskedői kezdeményezésű hálózat. Bár a jelenlegi szabályozás bizonyos cégméret felett a versenyhivatal engedélyét írja elő, ez csak az újonnan létrejövő hálózatokra vonatkozik. Így nem kizárt, hogy a már itt lévő nagyobb tulajdonosi lánc akár saját arculattal lépjen a vevők elé. Nagy kérdés, hogy a nagy külföldi láncok megjelennek-e itt? Bár korábban több külföldi hálózatot is "hírbe hoztak" ezzel kapcsolatban - például az Európa-szerte 2100 patika felett diszponáló német Celesiót -, a jelek szerint egyelőre a külföldi láncok nem erőltetik az itteni piacra lépést. Lantos János, a GfK egészségügyi divízió vezetője úgy látja: egyelőre a nagyok arra várnak, ki lép elsőnek. Az viseli ugyanis az itteni piacra lépés kockázatát. A patikabefektetés gyenge megtérülési mutatói mellett ugyanis komoly rizikófaktor, hogy a gyógyszerek kereskedelmi árrése a legkisebb az unióban. A döntést alighanem bonyolítja, hogy a későn jövők a jelenlegi szabályozás mellett alkalmasint csak a most létrejövő láncok kivásárlásával tudnak majd terjeszkedni. Az új törvény szerint ugyanis egy épületben csak egy patika létesülhet.


Mobilgyógyszertárak kistelepüléseken

Mozgópatikák bevezetését tervezi a kormány, amelyek főként olyan településeken működnének, ahol nincs hagyományos gyógyszertár - jelentette be tegnap Budai Bernadett kormányszóvivő. A gyakorlati megvalósítás hasonló lenne, mint a mobilposták esetében. A szóvivő hangsúlyozta: nincs szó a meglévő gyógyszertárak megszüntetéséről, csupán azok kiegészítéséről. A cél az, hogy lefedjék patikai szolgáltatással az ország egészét, azokat a településeket is, ahol most nincs, vagy csak attól nagy távolságban van fix patika. A mobilpatikákban kizárólag gyógyszerész vagy szakasszisztens dolgozhat, árusíthatja a készítményeket, vény nélkül és receptre kapható termékeket egyaránt - csak fokozottan ellenőrzött szereket nem forgalmazhatnának. A mobilpatikák az adott településen működő orvosi ügyelettel együtt tartanának nyitva.

A Fidesz minderre kifejtette: mára nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyvárosokban szereztek jogot gyógyszerárusításra különböző multinacionális bevásárlóközpontok, az új szabályozás vesztesei az olyan kistelepüléseken, falvakban élő emberek, ahol a gyógyszertárakat a kormány be akarja zárni, s azokat mobilpatikákkal kívánja helyettesíteni - áll Pesti Imre (Fidesz) országgyűlési képviselő közleményében.

Ma egyébként mintegy 400 készítményt lehet patikán kívül kapni, 159 helyen - közölte a kormányszóvivő. Április óta mintegy 1500 készítmény ára csökkent, októberig pedig további háromszáz gyógyszer lehet olcsóbb. (MTI)

Az év utolsó negyedében indul a Magyar Postán belül a mobilpostán a vény nélkül is kapható (OTC) gyógyszerek forgalmazása - tudtuk meg Tomecskó Tamás szóvivőtől. Az ország 946, mobilpostával ellátott településén a legkeresettebb ötven OTC-terméket fogják forgalmazni, ennek kapcsán már folyamatban vannak a tárgyalások a nagykereskedőkkel, illetve gyártókkal. A szolgáltatás lényegében annyi, hogy a jellemzően kistelepülésekre kijáró postásnál meg lehet rendelni a gyógyszert, aki azt egy-két napon belül a levelekkel együtt kiszállítja. Előreláthatólag néhány tízmillió forintos befektetésről van szó, mivel csak a gyógyszerek tárolására előírt hűtőszekrényeket kell beszerezni - mondta a szóvivő. Bár a szakhatósági engedélyek egy jó részét már megkapták, az indulással azért várnak az év végéig, mert a Magyar Posta egységesen képzésben szeretné részesíteni dolgozóit. (B. Z.)

Hogy eddig miért is nem voltak "saját márkás" patikaláncok? A magyarázat egyszerű: patikaláncok nem, csak tulajdonosi láncok léteztek - vélhetőleg jóval kisebb piaci részesedéssel, mint a nyugati piacokon. A hazai patikákban irányító szerepet szerzett cégek pedig nem igazán óhajtották saját cégérrel reklámozni a versenypolitikailag esetleg aggályos méretet elért láncukat. Az idei piacnyitás előtt patikát ugyanis csak betéti társaságként lehetett alapítani, és a sokszor likvid problémákkal küzdő kisebb gyógyszertárakba társultak be tőkeerős kültagként olyan piaci szereplők, mint például a német érdekeltségű UTA Pharma Beteiligungs GmbH, amely a Pharma Concept-csoport felvásárlása után 2003-ra a hazai piac mintegy 10 százalékát vonta a felügyelete alá. Mint a GVH 2003-as tanulmánya megjegyzi, a betéti társaságok sajátos tulajdonosi szerkezete miatt voltaképpen ellenőrizhetetlen, hogy milyen mértékű koncentráció alakult ki az ágazatban. (Megjegyzendő: hogy a GVH akkor áldását adta a Pharma Concept felvásárlására.)

Budai Bernadett kormányszóvivő tegnap egy gyógyszertárban jelentette be, hogy mobilpatikák indulnak a jövőben
Budai Bernadett kormányszóvivő tegnap egy gyógyszertárban jelentette be, hogy mobilpatikák indulnak a jövőben
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.