Mobilgyógyszertárakat tervez a kormány

Mozgó patikák bevezetését tervezi a kormány, amelyek főként olyan településeken működnének, ahol nincs hagyományos gyógyszertár - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő vasárnap Budapesten tartott sajtóértekezletén.

A kormány a kis posták után a kis gyógyszertárakat is be akarja zárni - reagált a bejelentésre a Fidesz, míg az MDF úgy kommentálta az intézkedést, hogy az a gyógyszertár alapítás liberalizációjának sikertelenségét mutatja.

A mobilgyógyszertár "gyakorlati, technikai megvalósítását úgy kell elképzelni, mint a mobilpostákat. (...) De hangsúlyoznám: itt nem arról van szó, hogy gyógyszertárakat megszüntetnénk és ahelyett lenne mozgópatika. A mozgópatika kifejezetten a már meglévő fix gyógyszertárak kiegészítése lenne, lefedve az ország egészét, lefedve azokat a lyukakat, azokat a településeket, ahol jelenleg nincsenek, vagy nagy távolságban vannak egymástól a fix patikák" - mondta Budai Bernadett.

A tervezet szerint mobilpatikákban kizárólag gyógyszerész, vagy szakasszisztens dolgozhat, csak ő árusíthatja a készítményeket - tette hozzá. A mozgó gyógyszertárban vény nélkül és receptre kapható készítményeket is lehetne venni, csak fokozottan ellenőrzött szereket nem forgalmazhatnának - mondta Budai Bernadett. A kormányszóvivő hozzátette: a mobilpatikák az adott településen működő orvosi ügyelettel együtt tartanának nyitva.

A gyógyszerpiaci reformmal foglalkozó pénteki kormányülésen a szaktárca irányítója beszámolt arról, hogy ma már mintegy 400 készítményt lehet patikán kívül kapni, 159 helyen - mondta a kormányszóvivő. Április óta mintegy 1500 készítmény ára csökkent, októberig pedig további háromszáz gyógyszer lehet olcsóbb - mondta Budai Bernadett. Hozzátette: ez 2007-ben nyolc-tízmilliárdos megtakarítást jelenthet, a gyógyszerkassza pedig az idén először többletbevétellel zárhat.

Az MTI kérdésére válaszolva Budai Bernadett elmondta: a pénteki kormányülésen nem volt szó a gyógyszerárusítást érintő népszavazási kezdeményezésekről és a gyógyszergazdaságossági törvénnyel kapcsolatos Alkotmánybíróság előtti beadványokról sem.

Az Országgyűlés tavaly novemberben fogadta el a gyógyszerellátásról szóló törvényt. A 2007. január elsején életbe lépett jogszabály módosította a patikaalapítás szabályait, rendelkezett a patikák által fizetendő szolidaritási díjról és bizonyos, vény nélkül kapható készítmények gyógyszertáron kívüli árusításáról. A gyógyszergazdaságossági törvény megváltoztatta a gyógyszerfelírás rendjét is.

"A gyógyszer-gazdaságossági törvény állítólagos célja az volt, hogy a kistelepüléseken élők is könnyebben juthassanak gyógyszerekhez, de ma már nyilvánvalóvá vált, hogy a nagyvárosokban szereztek jogot gyógyszerárusításra különböző multinacionális bevásárlóközpontok" - írja az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében a Fidesz országgyűlési képviselője.

Pesti Imre szerint a törvény újabb utat nyitott a korrupciónak, a törvény győztesei ugyanis azok az üzleti körök, melyeknek anyagi érdeke fűződött a törvény elfogadásához és politikai kapcsolatban állnak az MSZP-SZDSZ kormánnyal. Hozzátette: a törvény vesztesei az olyan kistelepüléseken, falvakban élő emberek, ahol a gyógyszertárakat a kormány be akarja zárni.

Az MDF szerint a mobilpatikák bevezetése annak a beismerése, hogy a gyógyszertár-alapítás liberalizálása nem eredményezett patikanyitásokat a kisebb településeken. Csáky András, a párt egészségpolitikusa azt mondta: a mobilpatika működése nehezen elképzelhető, hiszen a gyógyszer különleges árucikk. Szakmai véleményt azonban csak a törvényi keretek tisztázása után alakítanak ki - tette hozzá.

"Korai és megalapozatlan a kormány sikerpropagandája az úgynevezett gyógyszergazdasági törvény hatásait követően. A gyógyszerkassza költségeinek betartása az év eleji jelentős mértékű ártámogatás-csökkenés, az idei évben elmaradt influenzajárvány, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés drasztikus korlátozásának a következménye. Ezzel egyidejűleg a halálozási mutatók romló tendenciát mutatottak" - reagált a kormányszóvivő további kijelentéseire Csáky András.

A kórházak és a mentők klimatizálásával kapcsolatban az MDF-es politikus rámutatott: a gyógyintézményekben az osztályok fajtájától függ, hogy mindenképpen kell-e klímaberendezés, a mentőautókban azonban alapvető felszerelés kellene, hogy legyen a klíma.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.