MSZP: gondok lehetnek Orbán Viktor korábbi vagyonnyilatkozataival

Komoly gondok lehetnek Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és feleségének, Lévai Anikónak korábbi vagyonnyilatkozataival a tokaji kft. ügyében felmerült új információk miatt. Erről Szabó Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője beszélt vasárnap Budapesten. Szabó Zoltánról ma ismét bebizonyosodott, hogy mániákusan ragaszkodik lejárt szavatosságú hazugságaihoz - vélekedett reagálásában a Fidesz. Szász István Attila ügyvéd az MTI-vel közölte: megteszi a megfelelő jogi lépéseket.

Ha igaz az, amit Szász István Attila ügyvéd válóperében a vagyonmegosztáskor mondott, vagyis hogy a telekkönyvileg az ő nevén lévő földek sosem voltak az ő tulajdonában, azt mások, például Lévai Anikó pénzéből és megbízásából vásárolta meg - közölte sajtótájékoztatóján Szabó Zoltán sajtóhírekre hivatkozva. Szász István Attila tagja volt a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft.-nek, amelynek Lévai Anikó is résztulajdonosa volt.

Az MSZP-s képviselő elmondta: Szász István Attila később módosította vallomását, de ha az mégis igaz, akkor joggal várják Orbán Viktor válaszát arra, miért volt szükség bújtatott földvásárlásra, és honnan származott az ehhez szükséges összeg, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozataiban. Szabó Zoltán azt mondta: ez a kérdés felvetődött az Orbán-család vagyonosodását vizsgáló parlamenti vizsgálóbizottság ülésén is. Orbán Viktor akkor azt mondta - folytatta a képviselő - , hogy az ő felesége jogvégzett asszony, így kizártnak tartja, hogy ilyen ügyletet folytatott volna.

A kormánypárti politikus elmondta: kétséget kizáró bizonyíték nincs az ügyben, de a kft. taggyűlésén készült emlékeztetők egyik 2001 decemberében készült részében, Lévai Anikó azt mondta: ki kell alakítani az egyenlő arányokat a földeknél, 36,7 hektárt kell négyfelé osztani.

"Ebből a kijelentésből az következik, hogy a földek jog szerinti tulajdonosa és tényleges tulajdonosa ebben az időben még nem ugyanaz volt" - fogalmazott Szabó Zoltán. Kitért arra, hogy az emlékeztetőket az Élet és Irodalom (ÉS) című hetilap közölte, és a 2005-ös parlamenti vizsgálat részben az ÉS cikkein alapult. Az ÉS-ben közölt emlékeztetőkről a bíróság megállapította, hogy azok nem felelnek meg egy taggyűlési jegyzőkönyv követelményeinek, de a dokumentumokban olyan információk vannak, amelyekről kívülállók nem tudhatnak - vélekedett a politikus.

Az Országgyűlés 2005-ben vizsgálóbizottságot hozott létre, amely az Orbán-családja gazdagodását vizsgálta. A testület egyebek mellett a Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. üzleti ügyeivel, Orbánék lakáscseréivel, valamint a felcsúti földek vásárlásával kapcsolatban vizsgálódott.

"Szabó Zoltán talán a nagy hőség miatt felejtette el, hogy a szocialisták fél éven keresztül egy vizsgálóbizottságot próbáltak felhasználni a Fidesz elnökének lejáratására, kísérleteik azonban rendre kudarcba fulladtak, állításaikról rendre kiderült hogy hamisak, hazugságaik pedig rendre lelepleződtek" - reagált az MTI-nek eljuttatott közleményében Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője.

Szász István Attila az MTI-nek azt mondta: olyan valótlan és hazug állítások hangzottak el, hogy muszáj haladéktalanul megtennie a megfelelő jogi lépéseket. Ennél többet viszont nem kívánt közölni.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.