Szlovák értelmiségiek kételkednek a Malina-nyomozás pártatlanságában

Esélyt az igazságnak címmel nyilvános állásfoglalásban fejezte ki kételyeit tizenegy szlovák értelmiségi és a pozsonyi székhelyű Fair-play Szövetség polgári szerveződés amiatt, hogy a szlovák bűnüldöző szervek valóban pártatlanul és szakszerűen nyomoznak-e Malina Hedvig nyitrai egyetemista ügyében.

– Szavahihető lapok számos tényt közöltek a nyomozás potenciális hibáiról, amelyek megakadályozhatják a teljes igazság feltárását. Sajnos sem a rendőrség sem pedig az ügyészség nem is válaszolt ezekre a felvetésekre, holott kötelességük lenne szakszerű magyarázatot adni, s újra megvizsgálni, vajon az eljárás során nem történt-e manipuláció vagy olyan súlyos szakmai mulasztás, amely Malina Hedvignek ártana vagy meggátolhatná az ügy megnyugtató lezárását – nyilatkozta lapunknak Zuzana Wienk, a Fair-play Szövetség elnöke.

Hozzátette: A nyomozás tavalyi hivatalos lezárása semmiképpen sem lehet indok arra, hogy a felmerült kételyekre ne adjanak szakszerű válaszokat, s az újabb tényeket ne vizsgálják meg alaposan. 
 

A dokumentum aláírói – köztük Martin Bútora neves  szociológus, Szlovákia volt egyesült államokbeli nagykövete, Egon Gál filozófus, Daniel Pastircák hitszónok – felhívják a figyelmet arra is, hogy ha ebben az ügyben nem győz az igazság, akkor ezután a bűnüldöző szervek mulasztásai miatt bárki veszélybe kerülhet – hangsúlyozzák állásfoglalásukban, amelyhez már aláírásukkal többen csatlakoztak.

Lapunk megkeresésére Erik Tomás, a szlovák belügyminisztérium szóvivője úgy vélekedett, hogy a nyomozóknak nem az a feladata, hogy a lapok bulvár jellegű találgatásaira válaszoljon. – A bűnüldöző szervek kötelessége az, hogy egyértelmű bizonyítékokat gyűjtsön, s jelenleg ezen munkálkodnak.

Tiszteletben tartunk minden, demokratikus módon közölt véleményt, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a jogerős ítélet meghozatala előtt nyilvánosságra hozott állásfoglalások nem segítik elő a nyugodt légkörű, zavartalan nyomozást – közölte a szóvivő.

Érdeklődésünkre Malina Hedvig annyit közölt, hogy hálás mindenkinek, aki hisz neki és segíti a teljes igazság felderítését.

A csallóközi lakhelyű egyetemistát állítása szerint tavaly, agusztus 25-én bántalmazták a nyitra Konstantin Egyetemhez közeli Nyírfaligetben, mert magyarul beszélt.

A helyi, majd a dunaszerdahelyi kórházban ütésektől származó sérüléseket állapítottak meg nála. Robert Kalinák szlovák belügyminiszter és Ján Packa országos rendőrfőkapitány szeptember 11-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a rendőrség leállította a nyomozást, mert a leány csak színlelte a verést, és a történetet kitalálta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.