A vízfejű hivatalnok esete

Sokan tartják az adóhivatalt vízfejnek, ám a Lancet című brit tudományos folyóirat legfrissebb jelentése szerint Franciaországban a hivatal egyik tisztviselője volt a szó szoros értelmében "vízfejű": koponyájában hatalmas, folyadékkal telt üreget találtak.

A marseille-i egyetem kutatóinak beszámolója szerint a 44 éves férfi 2003-ban jelentkezett a kórházban, mert enyhe gyengeséget érzett a bal lábában. Az orvosok az okot kutatva agyfelvételt is készítettek, és legnagyobb meglepetésükre azt látták, hogy a koponya legnagyobb részét egy folyadékkal telt, a felvételen feketének tűnő üreg tölti be.
   
A férfi elmondta, hogy csecsemőkorában hydrocephalus - agyvíz - miatt kezelték, 14 éves koráig drénnel csapolták le a folyadékot, de aztán az eszközt eltávolították.
   
A további komputertomográfos (CT) és mágneses rezonancia (MR) vizsgálatokból kitűnt, hogy a felgyülemlett folyadék egészen a koponyához szorította a megmaradt szürkeállomány vékony rétegét.
   
A vizsgálatok 75-ös IQ-számot mutattak ki az átlagos intelligenciateszt 100-as számával szemben, de férfi sem fizikailag, sem szellemileg nem volt rokkantnak tekinthető, állapota nem hátráltatta karrierjében, rendes munkája volt az adóhivatalban, megnősült és két gyermeke született.
   
A Spiegel Online internetes portál az esetről beszámolva idézete Florian Heinen müncheni szakorvos nyilatkozatát: "bár szélsőséges esetről van szó, számos más hihetetlenül kis aggyal élő ember is ismeretes. Ilyen esetekben a jóval kevesebb idegsejt pontosan ugyanazt tudja nyújtani, mint mások fejében sok millióval több sejt."
   
MTI-Panoráma

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.