Épületes élmény lesz

Még várják a jelentkezőket a szeptemberi Kulturális Örökség Napokra, különösen a klasszicista építményeket látják szívesen. De már most biztos, hogy gyönyörködhetünk az Iparművészeti Múzeum tetőcserepeiben, és megismerkedhetünk a Vígszínház rejtelmeivel. Azon a hétvégén mindenhová ingyenes lesz a belépés.

Hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjére, idén 15-16-ra esnek a Kulturális Örökség Napjai. - A nyaralásból visszatért, munkába visszarázódott emberek ekkorra már áhítoznak egy kis kulturális kikapcsolódásra. Ugyanez igaz az iskolai osztályokra - magyarázza Kertész Margit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, hogy miért éppen ekkor rendezik meg az eseményt.

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban szervezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő örökségnapokat. A program célja, hogy a nagyközönség figyelmét ráirányítsák az épületek értékeire: azokéra is, amelyek máskor részlegesen, időlegesen, esetleg folyamatosan zárva vannak. Tavaly a szocreál építészetet népszerűsítették, idén a központi téma: Haza és haladás. A reformkor és a klasszicizmus építészetére szeretnék felhívni a figyelmet, de minden más helyszín csatlakozását szívesen veszik.

A megnyitandó épületeknek, helyszíneknek nem kell feltétlenül védett (mű)emlékeknek lenniük, korukra, funkciójukra nézve sincs semmilyen követelmény, de természetesen nagyobb számú érdeklődőt vonzanak akkor, ha sajátos esztétikai vagy jelentős történeti értékük van. Fontos továbbá a kortárs építészet, a tájépítészet, a népi és ipari emlékek kiemelkedő alkotásai, illetve a feltárt régészeti lelőhelyek, temetők megismertetése. A vendégek fogadása önként vállalt szolgálat, a kezdeményezőkre bízzák, hogy mekkora területet tesznek ingyenesen bejárhatóvá.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvény jó alkalom arra, hogy értékeink megtekintése mellett észrevegyük azok sérülékenységét, mulandóságát és a megőrzés munkájának összetettségét is, amelyhez az egész társadalom összefogására és közreműködésére szükség van. Kertész Margit fölidézi, hogy egy beomlott tetejű zsinagógát éppen egy ilyen nyílt nap után hozhattak helyre. A szörnyű látvány sokakat felajánlásra ösztönzött.

Tavaly félezer intézmény nyílt meg, idén már eddig négyszáznál több jelentkezés futott be. (A látogatható értékek pontos listája augusztus végén jelenik meg.) Újdonság, hogy először templomok is elénk tárják féltett értékeiket. Ugyancsak nóvum, hogy olyan települések is jelentkeztek - Biatorbágy, Ruzsa, Vál, Ecséd, Nagynyárád -, amelyek korábban nem csatlakoztak a programhoz. Mi lehet a kitárulkozás hátterében? Identitáserősítés, egészséges lokálpatriotizmus. Megmutatni magunkat a nagyvilágnak, és egy kicsit rácsodálkozni az értékeinkre.

Legszebb kulturális örökségeink egyike: az Iparművészeti Múzeum
Legszebb kulturális örökségeink egyike: az Iparművészeti Múzeum
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.