Orbán díszdoktor Bostonban

Orbán Viktort tegnap a Boston melletti Tufts Egyetem jogi és diplomáciai akadémiáján, a Fletcher Schoolban tiszteletbeli jogi doktorrá avatták. A ceremónia után a miniszterelnök előadást tartott az Európai Unió és Közép-Európa, illetve Közép-Európa és Oroszország kapcsolatairól. Előzőleg Orbán látogatást tett a Harvard Egyetemen és találkozott Lawrence Summersszel, az egyetem elnökével. Ezután a Tufts Egyetemen megbeszélést folytatott Lawrence Bacow egyetemi elnökkel és Stephen Bosworth-szel, a Fletcher School dékánjával. Az 1852-ben alapított Tufts Egyetem olyan személyeknek adományoz tiszteletbeli doktori címet, akik szakterületükön kimagasló eredményt érnek el, és magukénak vallják az intézmény szellemiségét. A tiszteletbeli cím tulajdonosai között van Javier Pérez de Cuéllar volt ENSZ-főtitkár, Richard Holbrooke volt amerikai ENSZ-nagykövet, Edward Kennedy amerikai szenátor, Hans-Dietrich Genscher volt német alkancellár és külügyminiszter, Václav Klaus korábbi cseh miniszterelnök (jelenlegi parlamenti elnök), valamint János Károly spanyol király.

Az 1933-ban alapított Fletcher School of Law and Diplomacy az Egyesült Államok legrégebbi olyan oktatási intézménye, amely a nemzetközi kapcsolatok területén egyetemi képzést biztosít. Azzal a szándékkal hozták létre, hogy a nemzetközi jog, a diplomáciai testületek és a nemzetközi pénzügyi szervezetek szigorú követelményeinek megfelelő szakembereket képezzen. Jelenleg is vannak magyar hallgatói. Orbán Viktor és kísérete helyi idő szerint késő este, a Tufts egyetem vezetői által a tiszteletére adott díszvacsorát követően visszaindul Budapestre.

Az egynapos vizit Concorde-dal is olcsóbb lett volna

Orbán Viktor kormányfő menetrendszerű légijáratokkal, például a Concorde-dal utazva is teljesíteni tudta volna hétfői amerikai programját. Ráadásul az útiköltség így különgépre kifizetett 32 millió forint töredékébe, egy személynek "csupán" 1 millió 207 ezer forintba került volna - közölték lapunkkal repülési szakemberek. Amint azt tegnapi számunkban megírtuk, a kormányfő egy svájci charter-bróker cégtől bérelt 15 személyes Falcon 900 EX típusú különgéppel utazott Bostonba, hogy átvegye a Tufts Egyetem díszdoktori címét.

A Miniszterelnöki Hivatal közleményében úgy fogalmazott: a kormányfő azért utazik különgéppel, mert nincs közvetlen Malév-járat Bostonba és feszes programja sem teszi lehetővé, hogy menetrendszerű járattal utazzon. Orbán mindenképpen haza akart térni a keddi kormányülésre. A közlemény szerint a Külügyminisztérium állami protokoll főosztálya alapos költségszámítást végzett, mely során felmerült a menetrend szerinti járat használata. A szeptember 11-i terrortámadás után azonban az atlanti járatok kétharmada leállt, és biztonsági szempontból is kétségek merültek fel. Olyan gépet nem találtak, amellyel az ünnepségre időben megérkeztek volna. Ha a menetrendhez igazodva többnaposra tervezik az utat, akkor a járulékos költségek - tranzit, szállás és egyéb díjak - miatt lényegesen túllépték volna a jelenlegi keretet. Ráadásul a miniszterelnök feltétlenül meg kívánja tartani a szokásos keddi kormányülést, mert ott komoly és halaszthatatlan döntések várhatók. Az állami protokoll az előírt rend szerint a Malévtól kért ajánlatot repülőgépbérlésre, ám miután ez 46 millió forintos volt, megvizsgálták a szóba jöhető alternatívákat. A Miniszterelnöki Kabinet végül a legolcsóbb, 32 millió forintos ajánlatot választotta a nyolc közül, a legdrágább ennek több mint a kétszerese lett volna.

A tények azonban cáfolják a kormány verzióját. Az időzónákat is figyelembe véve a következő gyors és sokszorta olcsóbb útvonalat sikerült találnunk Budapestről Bostonba és vissza.

Indulás Budapestről Párizsba hétfőn reggel 7.05-kor. Párizsból a Concorde 10.30-kor száll fel és reggel 8.25-kor New Yorkban landol. New Yorkból 10.05-kor indul a gép és 11.15-kor Bostonba érkezik. A hivatalos program kezdetét erre az időpontra tervezték.

A visszaút még egyszerűbb. Az esti Boston-Párizs menetrendszerű járat kedd reggel 6.30-kor landol a francia fővárosban, a csatlakozással pedig 12 órakor Budapesten lehet a kormányfő. Vagyis kényelmesen részt vehet a kormányülésen.

Ráadásul erre az útvonalra kedvezményes jegyet is kiad az Air France: a normál business class áráért számítják be a Concorde útját. Az út teljes költsége 1 millió 207 ezer forint, amibe már benne van a reptéri illeték is.

Lapunk azt is megtudta, hogy a 15 személyes gépen csupán négyen utaztak hivatalosan: Orbán Viktor, Szemerkényi Réka, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) politikai államtitkára, Rakói Zsuzsa külpolitikai főtanácsadó és Borókai Gábor szóvivő. A többi helyet néhány testőr és a kormányhivatal által meghívott újságíró foglalta el. Az egynapos eseményre - ugyancsak az adófizetők pénzén - előre kiutazott a kormányfő hivatalos programjait a MeH megbízásából megörökítő forgatócsoport, az Ezüsthajó Kft. stábja. A kormányfő nem tart politikai találkozót az amerikai kormányzat képviselőivel.

A különgépre, a feszes programra vonatkozó indokokat egyébként maga az élet cáfolta: a kormányfőt és kíséretét szállító Falcon 900 EX két óra késéssel érkezett vasárnap Bostonba.

munkatársainktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.