EU: Nem átlátható a cégvezetők javadalmazása

Brüsszel csak részben elégedett a tagországok teljesítményével, ám a vizsgált huszonegy tagállamból egy további sincs a magyarokon kívül, amely egyetlen “pipát” sem tud felmutatni.

Először is, a magyar gyakorlat nem felel meg a javadalmazási politika közzététele feltételének: ennek célja az volna, hogy a részvényesek (és a befektetők) minél inkább képben legyenek, milyen teljesítmény miféle jutalmazást vonhat maga után.

Hazánk csak részben teljesíti azt az elvárást, hogy a részvényesek közgyűlése szavazzon a vezetői fizetésekről – akár kötelező, akár véleménynyilvánító jellegű is a voksolás.

Egyértelműen a legrosszabb minősítést kapta viszont a tekintetben: tételesen nyilvánosságra hozzák-e az adott tagállamban, hogy mire jogosult a vezető (pl. részvények, részvényopciók, kiegészítő nyugdíj, kölcsön, stb.)

Végül nem felel meg annak az ajánlásnak sem, amely szerint a részvényeseknek előzetesen jóvá kellene hagyniuk a részvényalapú javadalmazási lehetőségeket. Az EU bizottsága azt is kétkedve nézi – mert nem felel meg a vezetők függetlensége követelményének -, ha valaki a vezérigazgatói székből rögtön az elnökibe ülhet át.

 

A minimálbér háromszázszorosát keresi a francia csúcsvezető

 

John Schwartz (Business Objects, szoftverfejlesztés) 26,4 millió euró (6,7 milliárd Ft), Lindsay Owen-Jones (L’Oréal, kozmetikumok) 25 millió euró (6,3 milliárd Ft), Bernard Arnauld (LVHM, luxusipar) 13 millió euró (3,3 milliárd Ft) – ennyi volt tavaly a három legjobban fizette francia csúcsvezető éves jövedelme a juttatásokkal együtt.

Átlagban azonban a 120 vezető francia vállalat első emberei – különösen az egyébként is vitatottan alkalmazott részvényopciók visszaesése miatt – csaknem három százalékkal kevesebbet, fejenként bruttó hárommillió eurót (760 millió Ft) tehettek zsebre.

A felmérést elkészítő Proxinvest tanácsadó cég nyugtalanítónak tartja, hogy a párizsi részvénytőzsdén, a CAC-on jegyzett negyven elitvállalat csúcsvezetője az óránkénti bruttó minimálbér, a júliusig 8,27 eurón rögzített SMIC háromszázszorosát viheti haza, több mint egyharmad részben részvényopcióként.

A kis-, és középvállalkozásokat irányítók ugyanakkor “csak” havi átlagban 3973 eurót, azaz kereken egymillió forintot keresnek. Mindezzel együtt a francia közvéleményt a lagjobban a nagyvállalati csúcsvezetők csillagászati összegekre rúgó végkielégítése háborítja fel, foleg ha azt közpénzből fedezik. Noel Forgeard, az EADS európai hadiipari konszern francia társelnöke tavaly 8,5 millió euróval (kétmilliárd Ft) léphetett le.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.