Kóka hivatalosan is lemondott

Kóka János, az SZDSZ elnöke az év végéig lemond a gazdasági és közlekedési miniszteri posztról. Ezt az SZDSZ elnöke pénteken jelentette be Budapesten. A politikus elmondta, döntésének az a célja, hogy minden erejét a liberális párt megszervezésére tudja fordítani.

"Nagyon karakteres liberális politikát tervezek" - fűzte hozzá. Mint hozzátette, a pártelnökség mellett, ha az SZDSZ-frakció hozzájárul, a képviselőcsoport vezetését is szeretné átvenni. A törvényalkotási munka a következő időben nagyon nagy szereppel bír majd a reformok végrehajtásában - hangoztatta.

Kóka János azt mondta, az SZDSZ akkor tud sikeres párt lenni, ha karakteres politikát képvisel, illetve ha vidéken településről településre szervezi meg választótáborát.

A miniszter elmondta, Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel már közölte döntését, ő azt elfogadta. Hozzátette: a kormányfővel abban is megállapodtak, hogy a koalíció stratégiai vezetését ellátó kormánykabinet munkájában továbbra is részt fog venni.

Az operatív feladataimtól a kormányon belül megszabadulok ugyan, de a stratégiai döntéshozatalban továbbra is részt veszek pártelnökként - fogalmazott. Mint mondta, továbbra is erős Gazdasági és Közlekedési Minisztérium fenntartása a liberálisok célja.

Kérdésre válaszolva Kóka János közölte: utódjáról még nincs döntés, de olyan személyt fog jelölni a tárca vezetésére, aki tudja folytatni a karakteres politikát; utódjáról megfelelő időben dönteni fog.

Arra a kérdésre, hogy az SZDSZ tagsága támogatja-e a döntését, a pártelnök azt mondta, a szabad demokraták elfogadták, hogy most azt tartja jobbnak, ha minden erejével a pártra koncentrál, és közben a kormánykabinetben továbbra is részt vesz.

Arra a felvetésre, szerepet játszott-e döntésében az, hogy az elmúlt időszakban elég sok koalíciós konfliktus volt, az SZDSZ elnöke azt mondta: a szabad demokraták az elmúlt hónapokban határozottan kiálltak a reformok folytatása mellett. Az elmúlt időszak egyik legnagyobb eredménye - folytatta -, hogy a koalíciós szerződést kiegészítették a reformok menetéről szóló melléklettel.

Hozzátette: 2007-ben minden egyes reformnak meg kell indulnia, 2008-tól elsősorban a reformok koalíción való számonkérése lesz a feladata.

Kóka János megjegyezte, továbbra is kiváló a kapcsolata Gyurcsány Ferenccel, koalíciós partnerként szinte naponta egyeztetnek. A pártelnök elmondta: döntését reggel az SZDSZ vidéki elnökeivel is közölte.

Kormányszóvivői: a kormány munkáját nem befolyásolja Kóka majdani távozása

A kormány munkáját nem befolyásolja Kóka János távozási szándéka - reagált a kormányszóvivő a gazdasági tárca vezetőjének pénteken bejelentett, a kormányból történő távozási szándékára. "Semmilyen formában nem érinti a kormány munkáját a bejelentés" - mondta Daróczi Dávid. Ugyanúgy folyik tovább a munka az év végéig. Nemhogy lassulna a tempó, hanem gyorsul, hiszen most már hetente kétszer ülésezik a kormány - tette hozzá a szóvivő. "Ezt a ritmust, ezt az ütemet semmilyen mértékben nem befolyásolja a miniszter döntése. Az év végéig teljes erőbedobással gazdasági és közlekedési miniszterként kell dolgoznia" - fűzte hozzá a szóvivő.

Daróczi Dávid elmondta még, Kóka János telefonon tájékoztatta a miniszterelnököt távozási szándékáról, amit Gyurcsány Ferenc tudomásul vett. Az utódlás kérdésével kapcsolatban Daróczi Dávid közölte: "megfelelő időben, megfelelő egyeztetések után megszületik a bizonyára gyors döntés, így aztán semmi nem veszélyezteti azt, hogy utána ugyanolyan zökkenőmentesen folyjon a kormányzati munka".

Az MSZP tiszteletben tartja a döntést

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője közleményében úgy fogalmaz, a szocialista frakció tiszteletben tartja Kóka János döntését, amely szerint az év végétől pártelnöki feladatait főhivatásban kívánja ellátni. Mint írja, a koalíciós megállapodás számos olyan feladatot rögzít, amelyet a két párt a tárca segítségével kíván megvalósítani, elsősorban a kis- és középvállalkozások támogatása, munkahelyteremtő és -megőrző képességük javítása érdekében.  Az MSZP politikusa kitér arra is, hogy ezekben a kérdésekben a szocialista frakció kész a folyamatos munkára és együttműködésre a jelenlegi és a leendő miniszterrel is.

Fidesz: "Kóka minden idők legsikertelenebb gazdasági miniszter Magyarországon"

"Kóka János minden idők legsikertelenebb gazdasági miniszter Magyarországon. Éppen ezért Magyarországnak, a magyar gazdaságnak, a magyar embereknek az az érdeke, hogy Kóka János most azonnal távozzon - ezt már Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője mondta a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján. Hozzátette: Kóka János minisztersége idején, részben Kóka János vezetése alatt kerül sor a magyar nemzeti vagyon kiárusítására, kerül sor "Magyarország kisemmizésére, (...) teljes kiszolgáltatottá tételére".

Szijjártó Péter álláspontja szerint Kóka János közelmúltban tett nyilatkozataiból kiderül, azért akar még maradni posztján, mert "a kormány és elsősorban az SZDSZ szeretné befejezni Magyarország kisemmizését, tovább szeretné folytatni a nemzeti, stratégiai közvagyon kiárusítását. A kormány és az SZDSZ tovább szeretné folytatni Magyarország kiszolgáltatottá tételét".  Hozzátette: a miniszter távozásával elejét lehetne venni ennek a folyamatnak.

A szóvivő közölte, a gazdasági miniszter az egyik fő felelőse annak, hogy 2006 tavaszán becsapták az embereket, egyik fő felelőse a megszorító intézkedéseknek. Szijjártó Péter azt mondta: Kóka János minisztersége alatt Magyarország a térség éllovasából sereghajtóvá vált, a gazdasági növekedés tíz éves mélypontra jutott, az EU pedig "szégyenpadra ültette Magyarországot" az államháztartási hiány és az államadósság tragikus mértéke miatt.

MDF: Kóka tárgyalóképtelen

Az MDF szerint tágyalóképtelenné vált a gazdasági miniszter, ezért mielőbb távoznia kell. "Mától tárgyalóképtelen és korlátozott felelősségű a gazdasági miniszter, Kóka János. Ha már elhatározta lemondását, és nyilvánosság elé is lépett, távozzon egy hónapon belül. Ebben a gazdasági helyzetben ne tartsa bizonytalanságban a gazdasági élet szereplőit, folyamatait és az országot" - hangsúlyozta Dávid Ibolya. A gazdasági minisztérium sikertelensége áll Kóka János távozása mögött - mondta az MDF-elnök a távirati iroda kérdésére. A miniszter lépése alátámasztja a Magyar Demokrata Fórum korábbi megállapítását, miszerint reformok helyett kapkodás zajlik Magyarországon. Kóka János lemondása is azt jelzi, hogy a koalíció képtelen hosszú távú gazdaságpolitikával előállni - hangsúlyozta Dávid Ibolya.(MTI)

Az SZDSZ elnöke marad
Az SZDSZ elnöke marad
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.