Tour de Dopping?

Hiába kapcsolnak a német rajongók délután a közszolgálati csatornákra, a Tour de France helyett konzervműsorokat látnak. Az ARD és a ZDF ugyanis - mint arról lapunkban már beszámoltunk - felfüggesztette a "Nagy Huroknak" is nevezett országúti kerékpárverseny élő közvetítését, miután kiderült, hogy a T-Mobile ifjú reménységénél, Patrik Sinkewitznél végzett doppingellenőrzés úgynevezett A próbája pozitívnak bizonyult. A mért tesztoszteron-érték a megengedett hatszorosa volt.

Amíg a ZDF vezetői amondók, döntésükkel a sport megtisztulásához szeretnének hozzájárulni, s más sportágakban sem tartanak kizártnak hasonló bojkottot, addig a Tour de France rendezői csak ingatják a fejüket. Patrice Clerc, az Organisation Amaury Sports vezetője szerint a német közszolgálati tévék az ártatlan Tour de France-ot büntetik, s hasonlóképpen nyilatkozott a vetélkedő kétszeres győztese, Laurent Fignon, aki a France 2 közszolgálati csatorna vendégkommentátora.

Az ARD, ZDF kettős lépésétől a német sajtó sincs elájulva - a kettősséget jól jellemzi, hogy a Sat1 televízió csütörtöktől átvette a viadal élő közvetítését -, ám a média dühe és felháborodása egyértelműen a bűnösségét egyébként tagadó Sinkewitzre irányul. "Te doppingoló hazudozó!" - harsogta a Bild Zeitung, míg más lapok szerint a Tour de France-ot nyugodtan át lehetne keresztelni Tour de Doppingra. Az újságok szerint a kerékpársport presztízse romokban hever, és senki sem csodálkozna, ha a két nagy német csapatszponzor - a T-Mobile és a Gerolsteiner - kiszállna a finanszírozásból.

A huszonhat éves Sinkewitz sorsa a B próbától függ. Ha az is pozitív eredményt hoz, azonnal kirúgják, legalább négyesztendős eltiltás vár rá és - további büntetésként - egyéves jövedelmét be kell fizetnie. A "szerezést" korábbi nyilatkozataiban mindig elítélő német profi szignója ugyanis ott van a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) becsületnyilatkozatán, amelynek aláírói a pénzbírság terhe alatt vállalták, hogy tisztán vágnak neki a Tour de France-nak. Sinkewitzről egy éve derült ki, hogy a "doppinggyanús" olasz sportorvos, Michele Ferrari páciensei közé tartozik. A neves német doppingszakértő, Werner Franke szerint hiú ábránd azt hinni, hogy az "anyagcsere" totális ellenőrzésével el lehet kerülni a lebukást.

A csütörtöki, Marseille-ből induló és Montpellier-ben végződő, 182,5 kilométeres szakaszt a dél-afrikai Robert Hunter nyerte; az összetettben továbbra is a dán Michael Rasmussen vezet, több mint két és fél perccel megelőzve a spanyol Alejandro Valverdét.

Micsoda menet volt! Hunter öröme
Micsoda menet volt! Hunter öröme
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.