Több tízmilliárd lehet az erőműszámla

A hosszú távú erőműszerződések "átalakítása" a jövőben több tízmilliárd forinttal terhelheti meg a magyar költségvetést - véli Gilyán György, a megbeszéléseket irányító Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.

Júliusra bizonyosan nem, de őszre már befejeződhetnek az erőművek hosszú távú szerződéseinek felbontásáról folytatott tárgyalások - közölte lapunkkal Gilyán György, az állami felet képviselő Miniszterelnöki Hivatal (MeH) államtitkára. (Korábbi információink szerint Kóka János, az egyeztetéseken szintén részt vevő gazdasági tárca SZDSZ-es irányítója nemrég még júliusban lezárhatónak tartotta a folyamatot.)

Mint ismeretes, a vitatott szerződéseket a múlt évtized második felében, a privatizációhoz kapcsolódóan írta alá az erőművekkel részint a magyar állam, részint pedig az áramot felvásárló állami Magyar Villamos Művek (MVM). A megállapodásokban több évtizedre garantálták a megtermelt energia átvételét és árát is. A szerződéseket az EU versenybiztossága szerint az uniószerte beindítandó szabad piac miatt azok lejárta előtt fel kell bontani. A kérdésben Magyarországon kibontakozó vita során kiderült, a szerződések egyoldalú felbontása esetére az erőművek várhatóan kompenzációt, illetve kártérítést is kérnek, úgymond, elmaradt hasznuk miatt. Több fél - így az MVM, az erőművek, valamint az SZDSZ kivételével a parlamenti pártok - kezdetben a szerződések életben tartását szorgalmazta. Ma már azonban az MVM elsősorban a "piackonform" újrakötés pártján áll. Az unió is finomított álláspontján, ugyanis ma már támogatja a kölcsönös megegyezést. (Vagyis teljes mértékben a honi költségvetésre hárítja az esetleges anyagi terheket.) Elemzések szerint, ha az erőművek "csak" kompenzációt kérnek, akkor legfeljebb néhány tízmilliárd forint extra kifizetés terhelheti meg az adófizetőket. Ha viszont az erőművek kártérítési pert is indítanának, akár 300 milliárd is lehet a követelés. (Ennek jogi "pozíciókutatására" kapott még év elején a gazdasági tárca több százmillió forintot.)

Információk szerint magyar részről léteznek olyan számítások, miszerint egyes erőműveknek nem jár semmi, mivel - annak ellenére, hogy szerződésük még nem járt le - az eredeti befektetésük már megtérült.

Gilyán György ezt nem erősítette meg, de véleménye szerint a tárgyalások végén a magyar költségvetésre bizonyosan hárulnak majd anyagi terhek. Abban bízik, hogy összességében egyfajta kompenzációs megoldásban tudnak majd megállapodni, ami tehát tízmilliárdos nagyságrendű kifizetéssel járhat. Ezt azonban nem feltétlenül kell majd egyszerre kifizetni: arra számos egyéb megoldást alkalmazhatnak, függően attól, hogyan sikerül megállapodni az erőművekkel.

Az államtitkár az egyes befektetőkkel kapcsolatos állásról nem kívánt beszámolni. Azt a korábbi információnkat sem kívánta véleményezni, hogy a legnehezebben a Dunamenti Erőművel folynak a tárgyalások. Az a lényeg - fejtette ki -, hogy január elsején, a villamosenergia-piac felszabadításának első napján az erőművekkel megkötött szerződések alkalmazhatók is legyenek.

Az államtitkár cáfolta azt a vélekedést, miszerint a kormány szabad kezet adott volna az MVM-nek a tárgyalások lebonyolítására. A kormány által kinevezett munkacsoport minisztériumi képviselői valamennyi egyeztetésen részt vesznek - szögezte le. Ugyanakkor tény, hogy az MVM-nek, mint az egyik szerződő félnek, kiemelt szerepe van - hangoztatta.

Jövőre már szabadpiaci áram érkezik a vezetékeken, ami igencsak sokba kerülhet az adófizetőknek
Jövőre már szabadpiaci áram érkezik a vezetékeken, ami igencsak sokba kerülhet az adófizetőknek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.