Nem csalás: varázslat

Csak felsőfokú jelzőkkel lehet megfogalmazni, mi történik holnapra virradóra szerte a világban, ahol a Harry Potter-rajongók végre kezükbe vehetik a várva várt zárókötetet. Éjfél után egy perccel a könyvesboltok megnyitják kapuikat a fanatikus olvasók előtt, a 24 órán át nyitva tartó szupermarketek pedig hozzáférhetővé teszik az elrejtett kincseket.

Egyedül az Egyesült Államokban 12 millió példányban jelenik meg a Harry Potter and the Deathly Hallows, a beszédes számok közül említésre méltó még, hogy kétmillió kötetre érkezett világhálós előrendelés. A Royal Mail hat hónapja szervezi a 600 ezer brit példány szombati kiszállításának logisztikáját.

Még az sem tudja kikerülni ezekben a napokban a varázsinassal kapcsolatos történeteket, aki soha egy sor Harry Pottert sem olvasott. A piaci értékesítés reflektorfénybe állította a sokak által kedvelt független könyvesboltok szorult helyzetét. Míg a szupermarketek és a könyvóriások marketingmegfontolásból megengedhetik maguknak, hogy a nagybani felvásárlási ár alatt, egyben a Bloomsbury kiadó által ajánlott közel 18 font feléért, kb. 3300 forintért árusítsák, sok kis üzlet tulajdonosa panaszkodott, hogy ezzel az árpolitikával nem tudja felvenni a versenyt. A megoldás abban rejlik, hogy a boltosok is az ABC-k polcairól töltik fel készleteiket.

Amitől azóta tartani lehetett, hogy J. K. Rowling leadta a nagy-britanniai, az amerikaihoz képest kevésbé kicsicsázott formátumban, "csak" 608 oldalon megjelenő kéziratot, az bizony az elmúlt napokban valóban bekövetkezett. A kiadói történelem legszigorúbb biztonsági intézkedéseit megszegve - a Bloomsbury 10 millió fontot költött a hadműveletre -, ismeretlen tettes feltöltötte az internetre a sztori kétharmadát, és megadta valamennyi fejezet címét. Igaz: odáig a körözés alatt álló törvényszegő sem mert elmenni, hogy az olvasók örömét elrontva elárulja a végkifejletet.

A földkerekség Harry Potter-rajongó millióit természetesen leginkább az a kérdés foglalkoztatja, vajon a varázsinas megöli-e ellenségét, Lord Voldemortot, és mindeközben maga is meghal-e? J. K. Rowling állítólag már 1994 előtt, amikor az első kézirat elkészült, pontosan tudta az "unhappy endet". A Bölcsek Kövét hosszú ideig sorra visszadobták a kiadók, de 1997 óta, tíz év és hat, 64 nyelvre lefordított, 325 millió példányban elkelt könyv után Harry Potter az irodalom egyik legismertebb figurájává, Rowling pedig a történelem legmódosabb szerzőjévé vált. A legutóbbi adózási év végéig 545 millió fontos vagyont halmozott fel, megelőzve ezzel II. Erzsébetet a brit "gazdagok listáján".

Röviddel a zárókötet megjelenése előtt még egy keresztény egyház is "megtört". Korábban a Potter-könyvek és az eddig elkészült öt film különböző vallások támadásainak kereszttüzében álltak, amiért állítólag dicsőítették az okkultizmust. Most az anglikán egyház kiadója útmutatót hozott nyilvánosságra arról, hogyan lehet HP népszerűségét kihasználni keresztény témák megtárgyalása során. Ahogy John Pritchard, Oxford püspöke fogalmazott, "Jézus Krisztus szerette történetekkel lekötni hallgatósága figyelmét, és semmi nem alkalmasabb emberek gondolkodásra késztetésére, mint egy jó sztori. A Harry Potter-könyvekben rengeteg minden van, ami arra biztatja a fiatalokat, hogy eltöprengjenek a mindennapokban hozott döntéseiken és a világban elfoglalt helyükön".

J. K. Rowling monumentális vállalkozásának végén - hacsak nem gondolja meg magát, és a világméretű petíciónak engedve nem támasztja fel a regényfolyamot - újra felvetődik a kérdés: vajon minek köszönheti elképesztő sikerét? Szerepet játszik az írónő Hamupipőke-személyisége, életének megkapó alakulása. Sokat segítettek a könyvkiadás világában szokatlan üzleti fogások, a kiszivárogtatások elkerülésére irányuló, példa nélküli biztonsági intézkedések. A világháló is megtette a dolgát, hiszen az élvezetet megsokszorozta, hogy az ifjú olvasók megoszthatták élményeiket a korosztályukkal. A máig rokonszenves, jótékonykodó, krőzusi vagyona ellenére visszafogottnak tűnő Rowling valószínűleg jó időben jó helyen volt, és PR-emberei segítségével meglovagolta a nosztalgia, az unatkozó gyerekek kiéhezettsége és a divat hullámait. Mint az Exeteri Egyetem angol és francia szakos hallgatója, megfelelő irodalmi háttérrel rendelkezett, párizsi és oportói iskolák tanáraként pedig megtapasztalta, mi érdekli a gyerekeket, hogyan lehet megragadni őket, hogyan működnek a közösségek.

A világ meghódítása mégis alapvetően a lebilincselő cselekménynek, a fantázia szárnyalásának, a nyelv gazdagságának és találékonyságának, J. R. R. Tolkien és C. S. Lewis meseszövési hagyományai felelevenítésének eredménye.

London

Két nappal korábban Londonban: az utolsó jelenésre várva
Két nappal korábban Londonban: az utolsó jelenésre várva
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.