Moszkva-London 4:4

A várakozásnak megfelelően, ha kissé megkésve is, szemet szemért, fogat fogért válasz érkezett csütörtökön Moszkvából a brit kormány hét eleji döntésére. Ahogy a brit, úgy az orosz külügyminisztérium is négy diplomatát utasított ki. Neveket egyik esetben sem említettek.

London

Az orosz döntést a külügyi szóvivő, Mihail Kaminyin hozta nyilvánosságra sajtótájékoztató keretében. Közölte: a brit követség négy tagja mostantól persona non gratának számít, és tíz napon belül el kell hagyniuk az országot. Az orosz diplomácia megítélése szerint "az új munkáspárti kormány Oroszországgal szembeni álláspontja sem a józan észen, sem pragmatizmuson, sem törvénytiszteleten nem alapul, noha ezek mind annyira jellemzőek az igazi britekre" - fejtette ki Kaminyin. Hozzátette: a "barátságtalan brit lépések lehetetlenné teszik az együttműködést a két ország között a terrorizmus elleni globális harcban". Bizonytalan időre felfüggesztették orosz vízum kiadását brit köztisztviselők számára. A turistákat és üzletembereket nem érinti a hidegháború szellemét felidéző bekeményítés.

Az amerikai külügyminiszter, Condoleezza Rice csütörtökön békíteni próbált a két ország között. A Sky News hírcsatornának nyilatkozva hangoztatta, Oroszország elszigetelése nem vezet célra, a helyes út a demokratikus elveken alapuló intézményekbe való bevonása.

A brit kezdőlépést az indokolta, hogy Oroszország, alkotmányára hivatkozva megtagadta Andrej Lugovoj kiadatását, akit a brit ügyészség a múlt év novemberében polónium-210- mérgezésben elhunyt Alekszandr Litvinyenko meggyilkolásával gyanúsít.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.