Felemás finnugor csúcs

Valóságos népünnepély fogadta tegnap Szaranszkban a finnugor nemzetközi fesztiválra érkezett magas rangú külföldi vendégeket, így Gyurcsány Ferenc kormányfőt. A fórum keretében csúcsszintű orosz-magyar-finn megbeszéléseket tartottak.

Sumbrat, Finno-Ugria! (Szervusz, finnugorság!) - köszöntik a feliratok ezekben a napokban a mordvin fővárosba érkezett nagyszámú hazai és külföldi vendéget. Gyurcsány Ferencet még tavasszal hívta meg Szaranszkba Vlagyimirt Putyin, aki maga kezdeményezte a finnugor népek első nemzetközi kulturális seregszemléjét. Az észt elnök a két ország közti feszültségre tekintettel nem jött el. A magyar elnököt tudomásunk szerint nem hívták meg.

A szövetségi és mordvin pénzekből finanszírozott, tegnap kezdődött háromnapos rendezvénysorozaton lényegében valamennyi finnugor nép és népcsoport képviselteti magát. A nemzeti kultúrák bemutatásán túlmenően kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat tekinthetnek meg az érdeklődők, megismerkedhetnek a finnugor gasztronómiával. Tegnap avatták fel a mordvin nemzeti színházat és a helyi skanzent.

Jelen van a hét végéig tartó finnugor ünnepen Észtország is, igaz, nem állami szinten; Tallinnból kultúraszervezők, nyelvészek és művészek jöttek el Szaranszkba. A hivatalos képviselet hiányának oka a tallinni szoborvita nyomán kiéleződött orosz-észt viszony. Az észt kormányzat nem kérte ugyan Tarja Halonen és Gyurcsány Ferenc távolmaradását, de az ottani parlament külügyi bizottságának elnöke erre buzdította Budapestet és Helsinkit. Eredménytelenül; magyar részről még a találkozó előtt hangsúlyozták, hogy hazánk megkülönböztetett figyelemmel követi a finnugor népeket érintő ügyeket, főként a mai Oroszország területén élő népcsoportokét. Az egymást váltó magyar kormányok általában nyelvi-kulturális, nem pedig politikai kérdésként kezelték az oroszországi finnugor népek ügyét - ellentétben Tallinnal, ahol ez a politika részét alkotja. Gyurcsány Szaranszkban utalt rá, hogy a kormánya fokozni kívánja a finnugor népek nyelvi-kulturális identitásának megőrzéséhez nyújtott támogatást.

A zsúfolt program keretében Gyurcsány Ferenc - Vlagyimir Putyin és Tarja Halonen társaságában - a helyi Sztart stadionban részt vett a fesztivál nyitóünnepségén, ahol az orosz és a finn államfőhöz hasonlóan üdvözölte a fórum részvevőit, méltatta a közös finnugor ünnep jelentőségét. hangsúlyozta: megengedhetetlen, hogy politikai viták árnyékolják be a közös finnugor nyelvi-kulturális örökséget, és emlékeztetett az érintet államok - Magyarország, Oroszország, Finnország és Észtország - ezzel kapcsolatos felelősségére. Putyin nyitóbeszédében úgy fogalmazott, hogy a fesztivál - reményei szerint - a különböző országok közeledését is szolgálja.

A hármas csúcs résztvevői ellátogattak a jégsportpalotába, sétát tettek a Mesterek Városa kiállításon és vásáron, megtekintették az új mordvin nemzeti színházat. Sztaraja Terizmorga faluban Gyurcsány a most elkészült nemzetiségi kulturális központot kereste fel.

Vlagyimir Putyin külön-külön négyszemközti megbeszélést folytatott a finn elnökkel és a magyar kormányfővel. Először Tarja Halonennel találkozott, a kétoldalú kapcsolatok és együttműködés kérdéseiről, valamint az Oroszországban élő finnugor népek és kultúrájuk támogatásáról volt szó.

Gyurcsány magyar újságíróknak a nap folyamán elmondta, hogy javasolni kívánják egy európai gázholding létrehozását, amely - az EU-országok energetikai cégeinek nevében is - szereplőként léphetne fel gázvásárlási ügyekben a Gazprommal szemben. Szerinte egy ilyen közös fellépés a vásárlói oldalt erősítené a most túlsúlyos kínálati széllel szemben.

A rakétavédelmi terv, az európai hagyományos fegyverzetek csökkentése és Koszovó voltak az orosz-magyar-finn hármas csúcs főbb külpolitikai témái - mondta tegnap este Gyurcsány Ferenc magyar újságíróknak. Koszovó kapcsán a kormányfő hangoztatta, hogy finn és magyar részről az EU álláspontját képviselték, míg Putyin ragaszkodott az eddigi orosz elképzelésekhez. Ezek szerint Moszkva nem fogadja el a legújabb BT-tervezetet sem, mert orosz megítélés szerint, ha az önrendelkezést az önálló állam létrehozásáig kiterjesztenék, akkor ez dezintegrációs folyamatokat indítana el a földrészen.

Szaranszkból jelenti kiküldött tudósítónk

Üsd a vasat, amíg meleg - Gyurcsány a nagy-, Putyin a kisebb kalapáccsal
Üsd a vasat, amíg meleg - Gyurcsány a nagy-, Putyin a kisebb kalapáccsal
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.