A MOK mégis bocsánatot kér

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elutasítja a betegek megkülönböztetését vagyoni helyzetük, nemük, illetve nemi identitásuk, vallási, nemzeti, politikai hovatartozásuk alapján, és kiáll az emberekkel való igazságos, egyenlő bánásmód mellett. Egyebek mellett ez áll a MOK tegnapra elkészült közleményében, amelyben hivatalosan, testületileg is reagálnak a honlapjukon megjelent, a homoszexuálisokat támadó, némely kolléga szerint fasisztoid írásra, illetve az azt követő orvosi véleményekre.

Mint megírtuk: Nagy Attila debreceni orvos, közíró és vizitdíjellenes aktivista többek között tömeggyilkosságban való közreműködéssel vádolja az egészségügyi minisztert, amiért kiállt a másságát vállaló Szetey Gábor államtitkár mellett. Nagy emellett jelezte: betegségnek tekinti a homoszexualitást.

Horváth Ágnest "egy jobb kor népirtásban való közreműködésért vonna felelősségre" - írta az orvos-közíró, akinek leveléhez ezután több mint 400 hozzászólás érkezett: ki védte, s még durvábban nyilatkozott a másságról, ki pedig elítélte az embertelennek minősített hangnemet.

Az SZDSZ bocsánatkérésre szólította fel az írásnak helyt adó testületet. Akkor a kamara elnöke azt mondta: mivel a cikk nem a MOK álláspontját tükrözi, nem gondolják, hogy bármi dolguk lenne vele. Ugyanakkor szerinte azt tudomásul kell venni: az emberiség fenntartása heteroszexuális kapcsolatokon alapul, ilyen katasztrofális demográfiai helyzetben pedig nem kell "kiemelni" egy szexuális csoportot - fogalmazott Éger István.

A már szabadságát töltő elnök helyett tegnap Gyenes Géza főtitkár állt a nyilvánosság elé az állásfoglalással. A főtitkár sajnálta, hogy megjelent az írás az oldalon, s várható, hogy a jövőben jobban figyelnek majd, mi kerül ki a honlapra. Szerinte azonban az orvosokat érte most diszkrimináció, hisz egyetlen kollégájuk írása, és hozzászólások alapján általános ítélet született róluk.

- Ez nem a kamara véleménye, akit megbántott az írás, azoktól bocsánatot kérünk. Szétverése után még nem állt föl a kamara teljes rendszere, de amint újra "működőképes", elképzelhető, hogy etikai vizsgálat indul - fogalmazott a főtitkár.

Gyenes szerint ugyanakkor a kötelező tagság megszüntetésével a testület sok mindent nem tehet: ha fél évre ki is zárnák a kollégát, attól még ugyanúgy dolgozhatna tovább.

A kamara honlapja
A kamara honlapja
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.