Illegális szemétbálák: cél a teljes mennyiség visszaszállíttatása

Egyes helyszíneken veszélyes hulladékot is találtak a szakértők a Németországból származó, illegálisan lerakott szemét között. Megtudtuk: a szemétimport ügyében kirótt 402 millió forintos - eddigi legmagasabb - környezetvédelmi bírság a hulladékszállítást bonyolító egyik céget, a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft.-t sújtja.

A rendőrség közlése szerint a hónap végére lezárul a Németországból illegálisan hazánkba importált szemét ügyében indult nyomozás. Megtudtuk: egy gyanúsítottal - aki jelenleg külföldön tartózkodik - még nem tudták közölni a szakértői véleményeket, amelyek szerint az illegálisan lerakott szemétbálák között egyes helyszíneken nemcsak kommunális, hanem veszélyes hulladék is volt.

Mint ismert, Magyarországon több mint négyezer tonna Németországból származó, illegálisan lerakott szemétbálát találtak, amelyet válogatott és újra feldolgozható, úgynevezett zöldlistás hulladékként hoztak át a határon, miközben a bálák zömmel közönséges kommunális szemetet tartalmaztak. Az első Németországból származó szemétbálát a múlt év decemberében fedezték fel a kiskunmajsai önkormányzat illetékesei a helyi volt szovjet laktanya területén. A fuvarlevelek szerint a rakomány a németországi Aitrich-ből érkezett, a megrendelő pedig a kunbajai székhelyű Szinkron 99 Kft. volt, amelynek ügyvezetője a helyi polgármester, Halász István felesége. Néhány napon belül több illegálisan lerakott, Németországból származó, kommunális hulladékbálát is felfedeztek a Duna-Tisza közén, valamint a Pest megyei Délegyházán, Soroksáron, a Komárom-Esztergom megyei Ácson, valamint Csongrád megyében. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság az ügyben tizenhét szabadlábon lévő magyar állampolgárt gyanúsít hulladékgazdálkodás megsértésének bűntettével.

A német illetékes minisztérium a több mint 4000 tonna szemétből 2510 tonnának a visszaszállítását vállalta július végéig. Az első transzport néhány hete indult útnak Komárom-Esztergom megyéből egy Berlin melletti szemétégetőbe. Időközben kiürült már a kunbajai és kiskunmajsai illegális hulladéklerakó telephely is, a napokban Pirtóról, és a Kecskemét melletti Hetényegyházáról indulnak a szeméttel megrakott kamionok. Utóbbi helyszínen tudósítónk megtudta: a szállítók csak a nagyobb méretű, Baden-Würtenberg tartományból származó bálákat szállítják el, a kisebb, bajor területről érkezett bálákat a helyszínen hagyják, mert ezek sorsáról még nem született végleges döntés a két ország szakminisztériumai között zajló tárgyalásosokon.

Olt Boglárka, a környezetvédelmi minisztérium sajtószóvivője tudósítónknak elmondta: a tárca célja, hogy a hazánkban illegálisan lerakott teljes szemétmennyiséget visszaszállítsa a német fél a saját költségén.

A szemétügyben az első bírósági ítélet valószínűleg csak jövőre születik meg, ám az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség az első környezetvédelmi bírságot már kiszabta. A fő szervező, a kunbajai Szinkron 99 Kft.-t a maximális, 402 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte. Tudósítónk megkereste Halász Istvánt, és jogi képviselőjét, hogy reflektáljanak a rendkívül magas pénzbüntetés kiszabására és közöljék: a cég megfizeti-e az összeget, vagy bírósághoz fordul jogorvoslatért? Válaszolni azonban sem Halász, sem ügyvédje nem akart.

A nagy bálák rakodása Hetényegyházán - a kisebbek még maradnak
A nagy bálák rakodása Hetényegyházán - a kisebbek még maradnak
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.