Az EU felkarolja a mobiltelevíziózást

A GSM-szabvány világsikerén felbuzdulva a mobiltelevíziózásban is az élre akar törni akar az Európai Unió. Brüsszel semmit nem bíz a véletlenre: az Európai Bizottság hivatalos uniós szabvánnyá teszi a tizennyolc tagállamban már sikerrel kipróbált DVB-H (Digital Video Broadcasting for Handhelds) technológiát, s 2008-ban akár kötelezővé is teheti.

Egyúttal felszólítja a tagországokat, hogy ne szabályozzák túl ezt a most kialakuló szolgáltatást – penetrációja még az EU-listaelső Olaszországban is csak egy százalék körüli -, viszont a lehető leghamarabb szabadítsák fel a mobil musorszóráshoz szükséges spektrumot. Ez elsősorban a műszaki szempontból optimálisnak elkönyvelt UHF (470-862 MHz) sávot jelenti, a tartalék frekvencia pedig az ún. L-sáv (1452-1492 MHz).

- Európa most választás előtt áll: vagy globális vezető szerepet vív ki magának, vagy hagyja, hogy más régiók arassák le a mobiltelevíziós piac gyümölcseit. Szerintem nem várhatunk – nyilatkozta Viviane Reding, az információs társadalomért és a médiáért felelős uniós biztos. Az EU várakozásai szerint a mobiltévé 2011-re húszmilliárd eurós üzlet lehet, s félmilliárd fogyasztóhoz – ezen belül 69 millió európaihoz – juthat el. Dél-Koreában, amely a DVB-H egyik riválisát, a DMB technológiát használja, a piaci penetráció máris tíz százalékos. A harmadik, már kifejlesztett műszaki lehetőség az amerikai Qualcomm MediaFLO-ja, ez viszont a DVB-H-val ellentétben nem szabad felhasználású.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.