Eszkalálódhat a brit-orosz konfliktus Moszkva bosszúlépése után

Oroszország kiutasít négy brit diplomatát, válaszul a Litvinyenko-ügy miatt tett brit megtorló intézkedésekre - jelentette be csütörtökön Mihail Kaminyin orosz külügyi szóvivő. London indokolatlannak nevezte Moszkva lépését.

Az orosz szóvivő közlése szerint a brit diplomatáknak tíz napon belül kell elhagyniuk Oroszországot. Emellett, tiltakozásának jeléül, Oroszország megszakítja az együttműködést Nagy-Britanniával a terrorizmus elleni küzdelemben, valamint nem ad vízumot hivatalos brit tisztviselőknek, és orosz tisztviselők sem folyamodnak többé brit vízumért.

David Miliband brit külügyminiszter Londonban "teljesen indokolatlannak" nevezte az orosz lépést. Csalódottságának adott hangot amiatt, hogy - mint fogalmazott - "Oroszország nem adta jelét annak, hogy együttműködne az Alekszandr Litvinyenko megölésével gyanúsított Andrej Lugovoj kiadatása ügyében".

Nagy-Britannia hétfőn jelentette be, hogy négy orosz diplomatát kiutasít, és felfüggeszti a tárgyalásokat több kétoldalú diplomáciai kérdésben, köztük a vízumkiadás felgyorsításának ügyében. London ezzel torolta meg, hogy Oroszország elutasította Andrej Lugovoj orosz üzletembernek, a Litvinyenko-gyilkosság gyanúsítottjának kiadását.

Kaminyin elmondta, hogy Alekszandr Grusko külügyminiszter-helyettes csütörtökön átadta Tony Brenton brit nagykövetnek azt a jegyzéket, amelyben nem kívánatos személynek nyilvánítottak négy brit diplomatát. Londonhoz hasonlóan Moszkva is tíz napot adott az érintetteknek a távozásra.

A nagykövettel közölték azt is, hogy a vízumkérdéseket illetően a londoniakkal egyező lépéseket tesz Oroszország. A brit fél megszigorította a vízumkiadást, de csak hivatalos tisztviselők esetében. "Orosz tisztviselők nem fognak brit vízumot kérni" - szögezte le Kaminyin.

Az orosz külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a Moszkva által tett válaszlépések "célzottak, megfontoltak és a minimálisan szükséges jellegűek". Oroszországnak nem volt más választása, tekintettel arra, hogy London tudatosan választotta a kétoldalú kapcsolatok megrontásának útját. Hozzátette, hogy az új, Gordon Brown vezette brit kormány álláspontja sok mindenre alapozódik, de az biztos, hogy nem a józan észre és a britekre jellemző pragmatizmusra.

Kaminyin ugyanakkor meggyőződését fejezte ki, hogy végül felülkerekedik a józan ész, és a kétoldalú kapcsolatok megszabadulnak a mesterséges akadályoktól, legyenek azok brit belpolitikai megfontolások, vagy az orosz kártya kijátszására irányuló erőfeszítések az európai vagy az euroatlanti politikában.

Putyin "miniválságról" beszélt

Miniválságnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva és London konfliktusát, és meggyőződését fejezte ki, hogy javulás áll majd be a kétoldalú kapcsolatokban. "Meggyőződésem, hogy megoldjuk ezt a miniválságot" - mondta Putyin újságíróknak csütörtökön Mordvinföld fővárosában, Szaranszkban.

Az orosz elnök úgy gondolja, hogy a brit-orosz kapcsolatok normálisan fognak fejlődni, mind Oroszország, mind Nagy-Britannia ebben érdekelt. Ugyanakkor megjegyezte, hogy össze kell egyeztetni minden cselekedetet a józan ésszel, és tisztelni kell a partnerek törvényes jogait és érdekeit.

(forrás: MTI)

Andrej Lugovoj szerint a Kremlnek nincs köze a polóniummérgezéshez
Andrej Lugovoj szerint a Kremlnek nincs köze a polóniummérgezéshez
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.