Az ÁSZ szerint 1,4 milliárdba került a 2006-os kampány

A 2006-os országgyűlési választások kampánya során a pártok nem lépték túl a szankció nélkül felhasználható keretösszeget; ugyanakkor az ezzel foglalkozó jelentésben az Állami Számvevőszék (ÁSZ) javasolja a kormánynak a választási eljárásról szóló törvény módosítását a kampányfinanszírozás teljes körű átláthatósága, ellenőrizhetősége érdekében.

Az országgyűlési képviselethez jutott jelölőszervezeteknél történt ellenőrzést az általuk hivatalosan, a Magyar Közlönyben közzétett kampánybevételek és kiadások alapján végezte a számvevőszék - mondta az ellenőrzést vezető Horváth Balázs, az ÁSZ főcsoportfőnök-helyettese. Közölte: összesen 1,4 milliárd forintot költöttek a parlamentbe jutott jelölőszervezetek - a Fidesz-KDNP, az MDF, az MSZP, a Somogyért Szövetség és az SZDSZ - a választási kampányra, és megállapítható, hogy nem lépték túl a szankció nélkül felhasználható összeget, az egy jelöltre az állami támogatáson felül jutó legfeljebb egymillió forintos keretet.

Egyedül a Fidesz-KDNP esetében látható, hogy mennyivel költöttek kevesebbet a felhasználhatónál, mivel e szervezetek kampányszámlát nyitottak a választási szövetségre tekintettel. A párt működésétől és gazdálkodásától elkülönítve kezelték a választási forrásokat - mondta Horváth Balázs. Szólt arról, hogy a kampányfinanszírozás felét adta az egyéb, illetve saját forrás, negyedét hitelek, ötödét magánszemélyek köre és 0,2 százalékát jogi személyek. Mint mondta, az utolsó szám azt mutatja, hogy a közzétett adatokban a vállalkozási szféra nem jelenik meg. Rámutatott arra is, hogy az elszámolásban a természetbeni juttatások nem jelennek meg.

Lóránt Zoltán, az ÁSZ főigazgatója a jelentésről szólva úgy fogalmazott: "míg a választási eljárással kapcsolatos költségoldal és az elszámolási technika nincs egyértelmű keretek közé szorítva, addig az Állami Számvevőszék csak azt tudja megállapítani, ami tükör előtt van". Óriásplakátok és buszoztatások esetében nem lehet tudni, hogy azokat kik finanszírozták - mondta.

A jelentés szerint a nyilvántartott kampánybevételek és költségek bizonylatolása - két szervezetnél feltárt hiba kivételével - megfelelt a számviteli törvényben és belső előírásokban meghatározott alaki és tartalmi követelményeknek. A bevételek utalványozását és az ellenőrzés dokumentálását az MSZP hiányosan teljesítette, de a párt a számvevői jelentésre adott észrevételben a hibák kijavítását célzó intézkedésről adott tájékoztatást. A Somogyért szervezetnél a belső előírásban rögzített összeférhetetlenség követelményét sértették meg.

Az ÁSZ - mint írták - 1998 óta visszatérően javasolja a kormánynak a választási eljárásról szóló törvény módosításának kezdeményezését annak érdekében, hogy az biztosítsa a kampányfinanszírozás átláthatóságát, ellenőrizhetőségét; többek között szüntesse meg a fogalmi, az elszámolási, a nyilvántartással kapcsolatos szabályozási hiányosságokat.

(MTI)

Szabad demokraták kampányautóikban Óbudán
Szabad demokraták kampányautóikban Óbudán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.