Vizsgáltatná a rendőrséget az Amnesty a melegfelvonulás miatt

Vizsgálatot követel az Amnesty International (AI) nemzetközi szervezete a magyar hatóságoktól, mert álláspontja szerint a budapesti melegfelvonuláson a rendőrök nem védték meg a résztvevőket - közölte a jogvédő szervezet magyar irodája.

 

A felhívást a rendőrségnek és a Külügyminisztériumnak is megküldte az AI - mondta az MTI-nek Magyar Dávid, a jogvédő szervezet kampánykoordinátora.

A jogvédő szervezet szemtanúkra, beszámolókra és más szervezetek jelentéseire alapozó álláspontja szerint a rendőrség nem védte meg a július 7-ei, budapesti melegfelvonulás résztvevőit.

Az AI ezért felszólította a magyar hatóságokat, hogy "folytassanak teljes körű és pártatlan vizsgálatot a felvonuláson szexuális orientációjuk és nemi identitásuk miatt fizikai támadásokat és fenyegetéseket elszenvedett személyek eseteiről. A felelősöket nemzetközi normáknak megfelelő eljárásban ítéljék el".

A szervezet azt is kérte, hogy biztosítsanak az áldozatoknak tisztességes és megfelelő kártalanítást, pénzbeli kártérítést, valamint nyilvánosan ítéljék el a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek elleni támadásokat. Felszólította a magyar hatóságokat arra is: "biztosítsák, hogy minden személy, hátrányos megkülönböztetés nélkül, hatékonyan gyakorolhassa a békés gyülekezéshez való jogát, valamint, hogy a rendőröknek megfelelő felszerelése és kiképzése legyen az ezen jog védelmében történő fellépéshez".

Biztosítsák a magyar hatóságok, hogy a rendőrök pontos iránymutatásokat és kiképzést kapjanak az emberi jogok megvédésére vonatkozó kötelességükről, kapjanak képzést a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek jogainak védelméről, valamint arról, hogy miként kell felismerni és felderíteni a homofób bűncselekményeket - fogalmazott a jogvédő szervezet.

Az AI elvárja azt is, hogy tegyenek intézkedéseket a vélt vagy valós szexuális orientáción, nemi identitáson alapuló, a hivatalos személyek által elkövetett diszkrimináció ellen.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.