Kihalás fenyegeti a levesnek szánt cápákat

Értékes uszonyaik miatti túlhalászás következtében egy nemzedéken belül végleg eltűnhetnek a cápák - figyelmeztettek természetvédők, akik a kínai kormányt kérték arra, hogy védelmük érdekében eljárjon.

A cápauszonyok 90 százalékát Kínában fogyasztják el, a rohamosan növekvő igények miatt pedig egyre több a halászat. Számtalan helyen, a cápák védelmére kijelölt területeken is folyik az illegális vadászat - közölte a WildAid nevű amerikai természetvédelmi szervezet.

A cápauszony eredetileg uralkodónak szánt ajándék volt, amelyet leves formájában kínai esküvőkön, és más különleges alkalmakkor szolgálnak fel. Sokakban él a hiedelem, hogy a cápauszony az egészségnek is jót tesz.

"Ezek a 400 millió éve köztünk élő állatok egy nemzedéken belül kipusztulhatnak kizárólag azért, mert luxusterméknek számítanak" - mondta Peter Knights, a WildAid igazgatója.

A természetvédelmi szervezet jelentése szerint a kalapácsfejű-, a nagy fehér- és a kosárszájú cápa szerepel a veszélyeztetett fajok között. Az egyre olcsóbb cápauszonyt egyre többen - feltételezések szerint évente mintegy 100 millióan - fogyasztják.

Az egyre növekvő kínai igényeket a vadon élő cápákból sokáig már nem lehet fenntartani - hangsúlyozta Knights, hozzátéve, hogy elérkezett a pillanat, amikor a kínai kormánynak, igazi nagyhatalmi szereplő módjára kellene segítenie a túlzottan szegény és kevésbé fejlett országokat, hogy cápapopulációikat megvédjék.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.