Csekkre éheznek a vendéglők

Egymilliárd forintos éttermi forgalomra számít az üdülési csekkekből a Magyar Vendéglátó Ipartestület annak apropóján, hogy tegnaptól már néhány független vendéglőben is lehet csekkel fizetni. Az önálló éttermek közül az idén kétszáz szerződhet az üdülési alapítvánnyal.

Tegnaptól elvileg 55 ezer vendéglátó egység tulajdonosa rohamozhatná meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány székházát azt követelve, hogy kapjanak lehetőséget az üdülési csekk beváltására. Az immár sok milliárd forintos piac - az idén csak az első fél évben már 18,5 milliárd forint értékű csekket vásároltak a gazdálkodó szervezetek és 1,7 milliárdnyit adott szociális támogatásként az alapítvány - évről évre bővül, immár majdnem minden tizedik magyarnak van csekkfüzete. A kormány szándékai szerint a mindenkori minimálbér erejéig adó- és járulékmentesen adható üdülési támogatás belföldön már számtalan helyen és célra beváltható, hotelekben, strandokon és éttermekben egyaránt. (Limitált összegű benzinvásárlásra csak tavaly lehetett használni a csekkeket.)

Az éttermi beváltásról már régen megszületett a megállapodás, de mostanáig csupán az alapítvánnyal szerződött 4400 szálláshely közül az a 2088 tudta elfogadni a csekkeket étkezésre - azok, amelyeknek van saját étkezdéjük, éttermük. A vendéglátósok ipartestülete több fórumos egyeztetés után egyelőre kétszáz vidéki étterem nevét tartalmazó listát adott át az üdülési alapítványnak. Mint Háber Tamás, az ipartestület elnöke kijelentette: tudja, hogy a lista összeállítása támadható, de az alapítvány technikai fejlesztésének befejezéséig nem lehet hirtelen sok ezer új elfogadóhellyel bővíteni a beváltók körét. A listán szereplőkért a szakmai testület felelőséget vállal, az viszont már saját döntésük, hogy akarnak-e szerződni.

- Az új éttermi lehetőségekkel még a főszezonban akartak előrukkolni, hiszen fontos, hogy a magyarok itthon költsenek minél többet a nyaralásra - hangsúlyozta Karácsony Mihály, az alapítvány elnöke. Reményei egyébként megalapozottak: az Ecostat Kormányzati Gazdaság- és Társadalomstratégiai Kutató Intézet első féléves turizmusbarométere szerint a magyarok 64 százaléka itthon nyaral. Rossz hír viszont, hogy fejenként alig 120 ezer forintból akarják megoldani nyaralásukat a korábbi 200 ezer helyett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.