Az ORTT elutasította a köztévé ostromával kapcsolatos beadványt

Elvetette az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szerdai ülésén, hogy eljárást indítson a Magyar Televízió (MTV) székházostromának éjjelén nyújtott műsorszolgáltatás miatt - tudta meg a médiahatóság egyik tagjától a nap folyamán az MTI.

A médiahatóság irodája nem javasolta, hogy hatósági vizsgálatot indítsanak az MTV által az ostrom éjszakáján sugárzott műsorral kapcsolatban; egyebek mellett megjegyzik, a tavaly őszi, hasonló áttekintés elrendelésekor az ORTT nem tartotta indokoltnak, hogy bevonja az MTV-t a vizsgált médiumok körébe.

Szalai Annamária fideszes és Meszleny László KDNP-s delegált viszont külön-külön olyan módosító indítványt nyújtott be a napokban, amely a hatósági eljárás megindítását javasolta.

A közelmúltban kérte a Nemzeti Jogvédő alapítvány a médiahatóságot annak megállapítására, hogy ért-e, és ha igen, kiket ért jogsérelem amiatt, hogy az MTV tavaly szeptemberben nem számolt be saját székházának ostromáról, illetve hogy nem olvasta be az épület előtt összegyűltek petícióját.

Másfél héttel ezelőtti sajtóbeszámolók szerint az alapítvány beadványában az olvasható, hogy meg kell vizsgálni, "a petíció beolvasását kérő tüntetőknek a kérés megtagadásával mennyiben és milyen módon sérült, sérült-e az alkotmányos véleménynyilvánításhoz fűződő joguk".

Az ügyben nyilatkozó ügyvéd, Gyurta Tibor hozzátette: a törvény rendelkezik továbbá arról is, hogy a közszolgálati műsorszolgáltató köteles a vételkörzetében élők életét jelentősen befolyásoló eseményekről hitelesen, pontosan és elfogulatlanul tájékoztatni, "beleértve az eltérő vélemények, vitatott kérdések ismertetését is".

A cikk ugyanakkor utal arra, hogy Kert Attila, a Magyar Televízió hírigazgatója korábban úgy nyilatkozott: "amíg lehetőségük volt rá, tudósítottak az eseményekről".

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.