Kenedi lesz az állambiztonsági iratok sorsát felügyelő bizottság élén

Döntött a kormány annak a független szakértői bizottságnak a felállításáról, amely az állambiztonsági iratátadás törvényben szabályozott eljárásának megvalósulását elemzi és értékeli - jelentette be Budai Bernadett a kormányszóvivői tájékoztatón. A Fidesz szerint a kormány az utóbbi években nem tudott eredményt elérni az iratok átadása terén.

Budai Bernadett hangsúlyozta: olyan helyzetet akar teremteni a kormány, hogy le lehessen zárni a múltat és az ügynökügyeket.

A független szakértői bizottságnak az a feladata, hogy listát készítsen azokról iratokról, amelyek a rendszerváltás előtti titkosszolgálatok tevékenységéhez kapcsolódnak, és amelyeket még nem adtak át az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának. A bizottság feladata emellett az is, hogy javaslatot tegyen arra, miképp javíthatók az állambiztonsági iratok kutathatóságának, az adatokhoz való hozzáférésnek és azok nyilvánosságra hozatalának feltételei - tette hozzá a kormányszóvivő.

Budai Bernadett kiemelte, ha szükséges, a bizottság tagjai az erre vonatkozó szabályozás esetleges módosítására is javaslatot tesznek.

Tájékoztatása szerint a bizottság elnökét, Kenedi Jánost már felkérte a miniszterelnök, a hat további tagról a következő napokban születik a döntés.

Arra a kérdésre, hogy korlátlan betekintést kapnak-e a bizottság tagjai a Nemzetbiztonsági Hivatalnál található iratokba, azt válaszolta: a nemzetbiztonsági szempontok figyelembe vétele mellett, igen.

"Öt év telt el eredménytelenül" - így összegezte Balsai István fideszes képviselő a kormánydöntést. A politikus a kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva közölte: ennyi idő alatt sem sikerült a szükséges iratok átadását elvégezni.

Balsai István sajtótájékoztatóján azt mondta, 2002 nyarán fogadta el az akkori MSZP-SZDSZ többség a parlamentben azt a törvényt, amely szerint az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába rendelte átadni a polgári és egyéb titkosszolgálatok azon ügyeit, amelyek, úgymond "nem relevánsak", amelyek már nem képezik a munka részét.

Hozzátette: ha a kormány nem tud megbirkózni ezzel a problémával, akkor a saját maguk által kinevezett szakértők, saját maguknak felelős módon, saját magukra nézve kínos ügyekben a közvélemény előtt azt a benyomást próbálják kelteni, hogy nagyon komolyan veszik a megoldatlan kérdéseket.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.