Vihart kavart a Dél-fölvidéki Önkormányzati Tanács megalakulása

Robert Fico osztályozta a szlovákiai nemzeti kisebbségeket, a szlovák kormányalelnök irredentának nevezte a múlt héten megalakult civil szerveződést, amely a területi autonómia fokozatos kivívávását tűzte célul, a Matica slovenská nacionalista szervezet ellentüntetést szervezett Révkomáromban

Valóságos hisztériát váltott szlovák politikai körökben a Dél-fölvidéki Önkormányzati Tanács, amelyet az elmúlt hét végén alapított meg a Révkomáromhoz közeli Dunamocson Bósza János révkomáromi vállalkozó és mintegy húsz társa.

Ivan Gasparovic államfő e hét elején rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen éles szavakkal ítélte el a „köztársaság területi egységét veszélyeztető kezdeményezést”. Dusan Caplovic, a kisebbségi kérdéseket felügyelő kormányalelnök pedig irredentának minősítette a csoportosulást, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a pozsonyi belügyminisztérium elutasítja a társaság bejegyzését.

Ján Slota  bejelentette: a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) ősszel a köztársaság védelméről rendelkező törvénytervezetet nyújt be a parlamentbe, hogy „senki se veszélyeztethesse a szlovák államiságot, s aki ilyesmivel kísérletezik, annak börtönben a helye” – szögezte le.

A Matica slovenská szlovák nacionalista szervezet Révkomáromban ellentüntetést tartott, amelyen felszólították az illetékes bűnüldöző szerveket, hogy gyorsan és hatékonyan lépjenek fel azok ellen, akik etnikai feszültséget keltenek vagy az állam területi egységét veszélyeztetik.

Robert Fico kormányfő a szlovák önrendelkezést meghirdető kiáltvány elfogadásának 15.évfordulója alkalmából kiadott közleményében azt az óhaját fejezte ki, hogy a Szlovák Köztársaság a szlovák nemzet és a lojális kisebbségek valódi békés otthona legyen.

Nyilatkozata nagy felzúdulást váltott ki az utóbbiak körében. A Magyar Koalíció Pártjának, továbbá a szlovákiai német és roma kisebbség vezetői határozottan elutasították a nemzeti kisebbségek osztályozását, mert nem ismernek illojális szlovákiai nemzeti közösséget.

A pozsonyi kormányszóvivő a Népszabadságnak nyilatkozva cáfolta azokat a vélekedéseket, miszerint a kormányfő osztályozná a szlovákiai nemzeti kisebbségeket. -- Akik tisztelik Szlovákia törvényeit és ezeknek megfelelően cselekednek, azok lojálisak az országhoz.

Ám nem nevezhetők annak azok a csoportok, amelyek dél-szlovákiai autonómiában törik a fejüket, mert ezzel az országunknak az alkotmányban rögzített területi egységét veszélyeztetik – válaszolta Silvia Glendová.

Bósza János érthetetlennek és indokolatlannak tartotta ezeket a vádaskodásokat:

-- Célunk az, hogy a társaságot civil szerveződésként bejegyezzék a pozsonyi belügyminisztériumban. Azután széles körű társadalmi vitát kívánunk nyitni az autonómiáról, el akarjuk magyarázni az embereknek, mi a szándékunk.

Nem etnikai, hanem területi autonómiát szeretnénk létrehozni, s remélem, idővel a velünk együtt élő szlovák, roma és más nemzetiségű polgártársaink is megértik, hogy számukra is előnyös az önkormányzatiságnak ez a formája. Egy-két éven belül ügydöntő népszavazást szeretnénk tartani erről a kérdésről. Hosszú és nehéz út vár ránk, de nem kívánunk semmi törvényelleneset cselekedni, s nem vonjuk kétségbe Szlovákia jelenlegi határait – közölte Bósza János.

Lapunknak nyilatkozva Grigorij Meszezsnyikov átgondolatlannak minősítette törekvéseiket amellyel szerinte csak a szlovák nacionalizmus megerősödését érik el.

Igy folytatta: – Tudatosítani kell, hogy sok szlovákban ma is él bizonyos gyanakvás a magyar autonómia-törekvések valódi céljai miatt. Többek között azért is, mert az elmúlt évszázad harmincas éveiben az akkori szlovák politikusok is autómiát hirdettek, miközben az első Csehszlovák Köztársaságtól való elszakadásra gondoltak, s ennek megfelelően cselekedtek – mutatott rá a neves szlovák politológus.

Megkeresésünkre Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnök-helyettese elmondta, hogy nem tartanak fenn semmilyen kapcsolatot a dél-fölvidéki tanáccsal.

- Ugyanakkor az MKP most készülő, s valószínűleg jövő tavasszal a döntéshozó szerveink elé kerülő stratégiai programja is szorgalmazza majd az önkormányzatiság bővítését a nemzetiségi szempontból vegyesen lakott területeken. Jelenleg a Nyugat-Európában eredményesen működő önkormányzati formákat tanulmányozzák a szakembereink.

Olyan megoldásokat keresünk, amelyeket hosszabb távon támogathatnak szlovák partnereink is, s amelyek hozzásegíthetnek ahhoz, hogy lassuljon vagy teljesen álljon le a szlovákiai magyarság lélekszámának csökkenése – nyilatkozta lapunknak az MKP elnök-helyettese.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.