Merényletkísérlet Berezovszkij ellen?

Levegőbe kellett emelni a brit királyi légierő (RAF) két Tornado vadászrepülőgépét, hogy elfogjanak két orosz TU-95 hadászati nehézbombázót. A Kola-félszigetről felszállt harci gépek a brit légtér felé tartottak volna. Az orosz légierő főparancsnoka cáfolta a hírt.

Londoni diplomáciai körök csodálkozva vették tudomásul, hogy a papírformával ellentétben kedden elmaradt a Kreml válasza a londoni orosz követségen dolgozó négy kém kiutasítására.

A 2000 óta Nagy-Britanniában élő oligarcha, aki az orosz privatizáció „hőskorában” autókereskedelemből, média- és olajüzletekből gazdagodott meg, régóta szálka Moszkva szemében.

Elfogatási parancs van érvényben ellene és ahányszor London a Litvinyenko-ügy gyanúsítottjának, Andrej Lugovojnak a kiadatását sürgeti, azt a választ kapja, hogy Berezovszkijt pedig orosz földön szeretnék bíróság elé állítani, hasonlóan az ugyancsak politikai menedékjogot élvező Ahmed Zakajev csecsen vezetőhöz.

A The Sun sztorija szerint a bérgyilkos egy gyermekkel együtt érkezett a tervezett tett színhelyére, a Park Lane-i Hilton felhőkarcoló hotelbe, ahová üzleti megbeszélésre invitálta Borisz Berezovszkijt. A felderítés és az elhárítás azonban kiszimatolta a tervet és a rendőrség bevonásával non-stop felügyelet alatt tartotta mind a merénylőt, mind kiszemelt áldozatát. Amikor eljött a cselekvés pillanata, kivették a találkozó színhelyével szomszédos szobát és a bérgyilkost lekapcsolták, még mielőtt tüzet tudott volna nyitni.

Maga Berezovszkij kissé eltérően adta elő a történetet a BBC Radio Five Live szerdai adásában, illetve délután kiadott közleményében. Elmondása szerint oroszországi források riasztották, hogy valaki, akit ismer, Nagy-Britanniába érkezik, kapcsolatba próbál vele lépni és amikor a találkozóra sor kerül, meggyilkolja, majd vállalja tettéért a felelősséget. „Üzleti okokra” fog hivatkozni, amiért húsz év elzárásra ítélik, tíz év múlva szabadul, de a család a jutalompénzből addig is gondtalanul élhet. Berezovszkij három héttel ezelőtt kapott figyelmeztetést és ennek szellemében egy hétre külföldre távozott.

A különböző elbeszélésekből nem derül ki, mi történt a merénylővel, Oroszország londoni nagykövetének olvasatában pedig „az összeesküvés tényét semmi nem erősíti meg”.

Borisz Berezovszkij, aki tört angolságával több BBC tévé- és rádióműsornak is nyilatkozott, még kedd este, a BBC 1 zászlóshajó politikai magazinjában, a Newsnight-ban megismételte, hogy az orosz elnök áll Litvinyenko meggyilkolása mögött. „Azért áll ki Oroszország Lugovoj mögött, mert Putyint védi”.

Ha a most leleplezett akció zavarosnak tűnik is, Berezovszkij ellen több merényletet kíséreltek meg. Még 1994-ben Moszkvában ellenségei felrobbantották Mercedes gépkocsiját, szabályosan lefejezve annak vezetőjét.

Egy későbbi cselszövést akadályozott meg Alekszandr Litvinyenko, a KGB utódintézménye, az FSzB alezredese. Hálából a futballrajongó mágnás tette lehetővé az ügynök Londonba dezertálását és haláláig rendszeres támogatásban részesítette.

Szerdán bizarr sajtójelentések csak bizonyították, milyen mélypontra süllyedtek a brit-orosz kapcsolatok. A diplomáciai patthelyzettől függetlenül levegőbe kellett emelni a brit királyi légierő (RAF) két Tornado vadászrepülőgépét, hogy elfogjanak két orosz TU-95 hadászati nehézbombázót. A Kola-félszigetről felszállt harci gépek a brit légtér felé tartottak volna.

Alekszandr Zelin vezérezredes, az orosz légierő főparancsnoka cáfolta a hírt, hozzátéve semleges vizek felett hajtották végre a gyakorlatot a személyzet továbbképzésének keretében. Az RAF szóvívője „ritkának” nevezte az incidenst, hozzátéve, a nehézbombázók idejében visszafordultak.

Berezovszkij Litvinyenko temetésén, 2006. decemberében
Berezovszkij Litvinyenko temetésén, 2006. decemberében
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.