Szakszervezetek tiltakoznak a Hankook magatartása miatt

A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége valamint a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége az MTI-hez eljuttatott közleményében tiltakozik a Hankook Tire Magyarország Kft. szakszervezet ellenes magatartása miatt.

A szakszervezetek szerint a koreai cégnél a munkáltató semmibe veszi az Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO), valamint az Európai Unió munkajogi egyezményeit és direktíváit. Mint írják a cég gyakorlata ellentétes a magyar alkotmánnyal és a Munka törvénykönyvével is. A tiltakozás szerint a társaság a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményével nem törődve a szakszervezet és a tagság megfélemlítésére törekszik.

A közlemény szerint nem engedhető meg, hogy egy multinacionális vállalat, amely még jelentős magyar állami támogatásra is igényt tartott, versenyelőnybe kerüljön azokhoz a cégekhez képest, amelyek a törvény alapján rendesen fizetik a műszakpótlékokat, biztosítják a munkavállalók érdekképviseleti jogait. A szakszervezetek a közleményben felhívják a kormány figyelmét, hogy csak a rendezett munkaügyi kapcsolatok szakszervezeti igazolását követően biztosítsa az állami támogatásokat.

Székely Tamás a szakmai szakszervezeti szövetség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: már júniusban megalakították a cégnél a szakszervezeti alapszervezetet, azt a bíróság is bejegyezte június közepén. A cég vezetésével viszont még nem tárgyaltak a helyi szakszervezeti vezetők, mert tartanak elbocsátásuktól. A cégnél ugyanis megkérdezték a dolgozóktól, hogy tagjai-e szakszervezetnek, s a szakszervezeti tagok közül - ugyan más indokkal - már bocsátottak el munkavállalókat.

A szakmai szövetség szerdán kapta meg a cégvezetés levelét arról, hogy jogi képviselőik segítségével kívánják tisztázni a helyi szakszervezettel kapcsolatos álláspontjukat. Ez még nem történt meg. Gondok vannak a műszakpótlék fizetésével, a munkaszüneti napon történő munkavégzéssel is. A szakszervezeti vezető szerint az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség is vizsgálódott a cégnél.

A Szociális és Munkaügyi Minisztériumban az MTI érdeklődésére megerősítették, hogy más gazdálkodók ellenőrzéséhez hasonlóan jelenleg is folyik vizsgálat a dunaújvárosi cégnél. Annak eredményéről viszont csak később kívánnak tájékoztatást adni. A cég illetékese az MTI-vel azt közölte, hogy egyelőre nem kívánnak reagálni a szakszervezeti felvetésekre.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezetének alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc a budapesti szakszervezeti akadémián kijelentette: a Magyarországon működő vállalatok csak akkor kaphatnak állami támogatást, ha rendezettek a munkaügyi kapcsolataik.

"A kormány álláspontja tiszta, s ez pozitív irányban viszi el a szakszervezetnek a Hankook Tire Kft.-vel folytatott vitáját" - véli Székely Tamás.

Elmondta, csütörtökön a tárgyalások folytatására tesznek ajánlatot a dél-koreai cég magyarországi menedzsmentjének.

A szakszervezeti vezető emlékeztetett arra, hogy június 27-én ő maga már tárgyalt ez ügyben a cég vezetőivel. Bízik benne, hogy a jövő hét első felében ismét tárgyalóasztalhoz ülhetnek.

A Hankook magyarországi menedzsmentjétől kapott levél tartalmát idézve Székely Tamás elmondta: az abban leírtak szerint a cég vezetése a gumigyártók szakszervezetének megalapítására vonatkozó

teljes dokumentációt a vállalat jogi képviselőinek továbbította, s közölték velük az eddigi tárgyalások tartalmát is.

A leírtak szerint a vállalat a szakszervezettel kapcsolatos álláspontját és a további lépéseket jogi képviselői útján kívánja tisztázni. Ez a szakszervezet számára azt jelenti, hogy "jelen pillanatban nem kívánja partnernek tekinteni a szakszervezetet." - mondta Székely Tamás.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.