Homofób orvosok vitafóruma

"Sz...m le a sok hülye meleget addig, amíg békén hagynak. Ha az utamba állnak, egyszerűen... (moderálva) - íme, egy idézet az orvosok zárt, csak jelszóval hozzáférhető fórumáról.

A fenti hozzászólás ahhoz a vitához érkezett, amelyet a múlt héten a Magyar Orvosi Kamara honlapján a Gyilkos Ágnes Meleg helyzetben címmel közölt cikk indított el. E cikk írója élesen támadta a másságát fölvállaló Szetey Gábor államtitkárt, valamint a bejelentésen részt vevő Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.

Tegnap délutánig több mint 400 hozzászólás érkezett a fórumra. Akadt, aki szerint a cikk csak azért került föl a honlapra, mert ennek ürügyén csepülni lehet Horváth Ágnest. A hozzászóló szerint visszatetsző, hogy a homoszexuálisok elleni előítéletekből építkezzen valaki a szakminiszter ellen. Bírálják Éger Istvánt, a kamara elnökét is, hogy a szélsőséges írás mellé állt: "a fasisztoid nézeteiről hírhedt kollégánknak talán nem az orvostársadalom egészét még mindig megjelenítő MOK honlapján kellene publikálnia. Arra ott van neki a lelkiismeret88 meg a kuruc és társai."

Mások úgy látják: a szélsőséges cikk az orvosok 90 százalékának véleményét tükrözi.

Ez persze igencsak eltúlzottnak tűnik, különösen egy korábbi kutatás eredményével összevetve: Babusik Ferenc pszichológus, a Delphoi Consulting Társadalomtudományi Kutatóműhely vezetőjének akkor óriási botrányt kavart vizsgálata a háziorvosok előítéletességét is kutatta. Ebből kiderült, 35-40 százalékuk ítéli el a romákat, illetve ugyanilyen arányban a homoszexuálisokat. Igaz: a nyílt megkülönböztetésnél gyakoribb az egyes társadalmi csoportok rejtett megkülönböztetése, amely mögött nem mutatható ki feltétlenül előítéletesség.

(A felmérés azt mutatta, hogy a háziorvosok egy része a szociálisan hátrányos helyzetű, szegény, munkanélküli vagy cigány betegeknek kisebb költségű vizsgálati palettát nyújt, mint másoknak, de a megkülönböztetés érezhető a kommunikációban, illetve abban is, hogy velük gyakoribbak a konfliktusok. Általános diszkriminációkutatási eredmény - amit ez a vizsgálat is igazolt -, hogy a homoszexuálisokkal és a romákkal szemben nagyjából ugyanolyan mértékű az ellenérzés.)

Valamennyi kutatási eredmény szerint az orvostársadalom belső tagozódása lényegében ugyanolyan, mint a társadalomé. Vagyis 35-40 százalékuk nem fogadja el a másságot, kilenc százalékuk pedig keményen rasszista. A fiatalabbak körében még ritkább a tolerancia.

A MOK honlapján mindenesetre jelentősen túlreprezentáltnak tűnnek a kirekesztők. Néhány jellemző hozzászólás: "A magam részéről undorodom a homoszexualitástól, a hátamon is feláll a szőr, ha hallok róla, ezért mostanában sztreccsingeket hordok, nehogy rágerjedjen valaki... (...) "Miért nem kísérleteznek az állatokkal, hogy az azonos neműek hogyan fogadnak örökbe egy kis egyedet és hogyan nevelik fel, és mindehhez mit szól, reagál a többi állat. Aztán ha sikeresek a kísérletek, jók a hatástanulmányok, akkor nem bánom, jöhet az emberkísérlet. Az egereknek nincsenek beteges hajlamaik."

"Hogy az állatvilágban és az embervilágban lévő homoszexualitás betegség-e, arról több ezer éve vitáznak. De hogy aki eme állapotban a seggét rázza és felvonul, az pszichés betegségben, devianciában szenved, az biztos! Akik pedig ezt politikára használja így vagy úgy, azok a bűnöző, tisztességtelen politikusok."

"Genetikai hiba, rendben, együtt kell élni vele és csendben, ahogy több ezer éven keresztül, kivéve Róma végnapjait. A kereteket pedig igenis a társadalomnak kell meghatároznia, és el kell fogadni, amit a többség kíván..."

A hozzászólók egy csoportja alpárinak minősítette néhány kollégáját, s az elfogadást, a toleranciát tekinti az egyetlen "járható", európai útnak.

"Van, ahol a polgárok egy homoszexuális embert választottak polgármesterüknek, nálunk meg a Dunába lövöldöznék őket. Mentális lemaradásunk sajnos nem csökkent, hanem inkább nőtt."

Felhívás a kirekesztés ellen

"Az elmúlt hetek történései megmutatták, milyenné válhatna Magyarország. Lehetne belőle egy minden kisebbséget üldöző, intoleráns, XIX. század végi társadalmi viszonyokat tükröző, az európai kultúrától leszakadó ország. Magyarország olyan európai ország lehetne, ahol a melegeket betegnek tekintik, esetleg börtönbe is zárják őket, és mindezt az orvosok hathatós együttműködésével. Ha hagyjuk. De ne hagyjuk! Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy egyesek azért vernek meg embereket az utcán, mert azok egy kisebbséghez tartoznak. Nem hagyhatjuk, hogy a Magyar Orvosi Kamara honlapja helyet adjon nyíltan a melegek ellen uszító cikknek, illetve egyes megszólaló orvosok olyan mondatokat írjanak le, miszerint melegnek lenni betegség, és az emberi élet oka pusztán a szaporodás. Az pedig egy civilizált országban elképzelhetetlen, hogy mindezek után a Magyar Orvosi Kamara elnöke nem látja értelmét elhatárolódni a honlapjukon megjelenttől" - áll egyebek mellett abban a felhívásban, amelyet számos közéleti személyiség írt alá, többek között Alföldi Róbert, Cserhalmi György, Ónodi Eszter, Parti Nagy Lajos, Sugár Bertalan, Szirtes Ági, Vágó István.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.