NATO-lokátor: marad a Tubes

A tubesi radart ellenző szervezetek reménykedve nyugtázták Sólyom László azon kijelentését, hogy a beruházás helyszínéül más hegy is szóba kerülhet. A HM határozott: a lokátor a Tubesen épül föl.

Sólyom László nyilatkozatát összességében örömmel fogadták a Tubesre tervezett lokátor elleni tiltakozást integráló pécsi civil szervezetek, a Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM), az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) és az Istenkúti Édesanyák Mozgalma. Az államfő úgy fogalmazott, hogy a Tubes egy "értéktelen terület, ami már tönkre van téve, katonai körlet", így "vállalható kompromiszszum". Megemlítette ugyanakkor, hogy a pécsiek elutasíthatták volna a lokátort, ám a kérdésről rendezett népszavazásra kevesen mentek el. Kijelentette, hogy vannak még a Tubesen kívül olyan helyszínek, amelyek alkalmasak lokátor megépítésére. Sólyom László azt mondta, ezeknek a nevét csak a honvédelmi miniszterrel közli.

A már említett három pécsi szervezet tegnap vitába is szállt az elnökkel. Kővári János, az ÖPE alelnöke hangsúlyozta, hogy a Tubes nem értéktelen terület, hisz a hegy 1974 óta helyi, 2007 júliusa óta pedig országos védettséget élvez. Igaz, ez alól a radarnak kiszemelt egyhektárnyi katonai terület kivételt képez. Kővári nem titkolta: úgy sejti, az államfő a Hármashegyre, illetve a Tenkes-hegyre gondol, amikor úgy véli, van még alkalmas hely a régióban a radartelepítésre.

Ismert, a HM először a Zengőn akarta felépíteni a radart, de a zöldek tiltakozása ezt meghiúsította. Ezután egy, a kormány által felkért grémium megvizsgálta, hol épülhetne meg a Dél-Dunántúl légterét figyelő létesítmény. A Pécs fölé magasodó Tubest elvetették, a célra alkalmasabbnak találták a Hármashegyet és a Tenkest. Ennek ellenére a kormány a Tubes mellett döntött.

A Hármashegy alig egy kilométerre van a Zengőtől, s a Zengőt védő zöldek közül többen már jelezték: számukra a Hármashegy sem alternatíva. Amikor pedig a Tenkes-hegy került szóba, a harkányiak, a siklósiak és a villányiak közül sokan megfogadták: nem tűrik, hogy a kistérség idegenforgalmát veszélyeztessék. A Hármashegyen és a Tenkesen egyébként lényegesen drágább lenne a beruházás, mert alacsonyabbak a Tubesnél.

A Civilek a Mecsekért Mozgalom egyik alapítója, Boros János nemrég körlevelet küldött a szervezethez kötődő aktivistáknak. Boros a levélben kifejti, hogy a tubesi építkezés jól megszervezett helyszíni demonstrációval meggátolható, ám ez kockázatos: az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján fel kell készülni arra, hogy a hatalom bevet majd kegyetlen eszközöket is, s ez akár súlyos, sőt halálos sérülésekkel járhat. Kővári János viszont azt mondja: ettől nem kell tartani, mivel a Tubes védői csakis olyan demonstrációt szerveznek majd, ami fegyelmezett és jogkövető lesz. A szervezők már felvették a kapcsolatot Pécs rendőri vezetőivel annak érdekében, hogy egy esetleges tubesi demonstráció és a rendőri ellenlépések ne durvulhassanak el.

Információink szerint a honvédelmi tárca eldöntöttnek tekinti a NATO-lokátor létesítésének helyét, és azon nem kíván változtatni. Érveik legfőbbike: a NATO már nem fogadna el egy új helyszínt.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.